Werkstraf voor Foxholster die Rutte en Van Dissel bedreigde via de website van de politie

Vrouwe Justitia, het symbool van de rechtspraak
Vrouwe Justitia, het symbool van de rechtspraak © RTV Noord
‘A moi, het liefst schiet ik nu per direct een kogel door die hele verrotte kop heen.’ Met dit soort heftige teksten bedreigde een 46-jarige man uit Foxhol eind vorig jaar premier Rutte en RIVM-baas Jaap van Dissel. De politierechter in Groningen legde de man een werkstraf van vijftig uur op.
De verdachte diende zijn bedreigingen in via het contactformulier van de website politie.nl. 'Pure verveling. Ik wilde kijken wat er zou gebeuren. Dit is niet voor herhaling vatbaar. Ik heb zes uur vastgezeten, een hele belevenis.' De rechter wees hem erop dat het ‘Koninkrijk der Nederlanden in kommervolle omstandigheden verkeerde wegens een virus’ en dat dergelijke bedreigingen ertoe leiden dat publieke figuren niet meer veilig over straat kunnen.

Geen schoonheidsprijs

'Dit verdient geen schoonheidsprijs, eigenlijk ben ik een pacifist. Het is niet persoonlijk bedoeld', voerde de verdachte ter verdediging aan. 'Ik was gefrustreerd, ik zat al heel lang thuis. Het is eigenlijk te schofterig voor woorden.'
De rechter legde de man ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden op. Gaat hij de komende drie jaar opnieuw de fout in, dan moet hij drie maanden de gevangenis in.