Eurohal Zuidbroek krijgt 500 noodopvangplekken voor asielzoekers

Een groep asielzoekers uit Ter Apel komt aan bij de Eurohal in Zuidbroek
Een groep asielzoekers uit Ter Apel komt aan bij de Eurohal in Zuidbroek © Mario Miskovic/RTV Noord
Vanaf 20 september neemt het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) de Eurohal in Zuidbroek voor een half jaar in gebruik als een noodopvanglocatie voor maximaal vijfhonderd asielzoekers.
De locatie wordt gebruikt voor asielzoekers die langere tijd in de opvang moeten verblijven. 'Dat is een voorwaarde die de gemeente Midden-Groningen heeft gesteld', vertelt woordvoerder Joost Koedam.
Volgens burgemeester Adriaan Hoogendoorn is het uitgangspunt om asielzoekers uit veilige landen te weren uit de noodopvang. Ook krijgt de gemeente een vergoeding van een ton per maand. 'Het bedrag is bedoeld voor de samenleving en als compensatie voor de onkosten van de gemeente', aldus de woordvoerder.
Op dit moment wordt de Eurohal al ingezet voor de opvang van asielzoekers, wanneer er geen plek meer is in Ter Apel. Ze verblijven er dan één nacht om vervolgens weer naar Ter Apel gebracht te worden. Vanaf 20 september wordt de hal dus structureel ingezet voor in ieder geval een half jaar.

Noodopvang moet verantwoord zijn

Met een overeenkomst hebben het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het COA en de gemeente Midden-Groningen afspraken vastgelegd om de opvang in goede banen te leiden, de verantwoordelijkheden vast te leggen en de belangen van de woonomgeving te behartigen.
De partijen hebben afgesproken dat de capaciteit van de politie in Zuidbroek wordt aangevuld met 24 uur per dag twee medewerkers van de Koninklijke Marechaussee. Zij worden ingezet voor de zorg voor de openbare orde en veiligheid in de woonomgeving van Zuidbroek. Het COA is zelf verantwoordelijk voor beveiliging op de locatie van de noodopvang.
Burgemeester Hoogendoorn: 'Deze afspraken waren voor het gemeentebestuur een voorwaarde omdat de noodopvang verantwoord moet zijn, zowel voor de asielzoekers als zeker ook voor de woonomgeving. De vestiging van deze noodopvang heeft impact op de omgeving en daarom moet het COA goed in gesprek met de omwonenden. Ook daar zijn afspraken over gemaakt. De gemeente zal de ontwikkelingen in voortdurend contact met het COA nauwlettend in de gaten houden.'

Maximum bereikt

Met de komst van de structurele noodopvang vindt Midden-Groningen dat ze haar bijdrage heeft geleverd aan het asielsysteem. 'We hebben het maximum bereikt', schrijft de gemeente in een persbericht. 'Er is daarom in de overeenkomst vastgelegd dat Midden-Groningen gedurende de looptijd daarvan niet openstaat voor nog meer opvanglocaties in de gemeente.'
Na het half jaar kan de overeenkomst nog een keer worden verlengd. De noodopvang blijft er in ieder geval niet langer dan één jaar. Inwoners van Zuidbroek en omgeving krijgen vrijdag een brief en worden komende maandag bijgepraat over de noodopvang tijdens een informatieavond.