Groningse ledenraad van huisartsen schaart zich alsnog achter zorgakkoord (update)

Trudy Oldenhuis
Trudy Oldenhuis © RTV Noord
Groningse huisartsen stemmen, na toezeggingen door minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, alsnog in met het Integraal Zorgakkoord (IZA). In dat akkoord staan afspraken over hoe de zorg er de komende vier jaar moet uitzien.
Maandagavond wezen de huisartsen het IZA nog af. Er was geen vertrouwen dat wat op papier stond ook daadwerkelijk uitgevoerd ging worden. Trudy Oldenhuis, voorzitter van de huisartsenkring Groningen, zei toen 'Den Haag niet op de blauwe ogen te vertrouwen'.

Intensief overleg en nieuwe brief

Huisartsen in heel Nederland misten in het zorgakkoord vooral een concrete invulling van de plannen en maakten zich zorgen om de uitvoering. Nadat het akkoord werd afgewezen, heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging opnieuw intensief overlegd met minister Kuipers, zo valt te lezen op de website van de belangenvereniging.
Daarop volgde een brief van de minister. De tweede in korte tijd, want afgelopen zaterdag schreef hij de huisartsen ook al 'persoonlijk garant te staan voor de afspraken in het akkoord'. De tweede brief bevatte bovendien een aantal concrete toezeggingen. Zo krijgen de huisartsen meer tijd voor de patiënt en zijn er tarieven vastgelegd voor avond-, nacht- en weekendzorg.

Vertrouwen in bewindsman

Daarmee maakte de bewindsman bij het bestuur in Groningen klaarblijkelijk meer indruk.
Oldenhuis zegt er door de inhoud van de brief nu vertrouwen in te hebben dat de plannen in het zorgakkoord ook echt worden uitgevoerd. 'We willen dit vertrouwen aan de minister geven. We geloven dat het zorgakkoord de toekomst heeft.'
Het Integraal Zorgakkoord is vrijdagavond - naast door minister Kuipers - ondertekend door tal van organisaties in de zorgsector, zoals zorgverzekeraars, de Patiëntenfederatie Nederland, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de GGZ en de organisatie voor verpleeg- en wijkzorg ActiZ. De Landelijke Huisartsen Vereniging ondertekende het akkoord niet. De belangenvereniging is het weliswaar eens met de afspraken, maar maakt zich nog steeds zorgen over de uitwerking in de praktijk. Belangenclub InEen, die ook huisartsenpraktijken ondersteunt, ondertekende het akkoord wel.

Verbaasde reacties op Twitter

Niet alle huisartsen in Groningen staan achter de beslissing, zo blijkt uit reacties op Twitter. 'Ik ben een Groninger huisarts en sta al jaren niet achter het slappe gebeuren van het Kringbestuur hier in Groningen', valt te lezen. En: 'Deze Groningse huisarts weet van niets en is het er niet mee eens, ben erg benieuwd op basis van welk proces dit gegaan is.'
Oldenhuis laat weten dat de zienswijze om toch akkoord te gaan binnen het bestuur van de huisartsenkring Groningen tot stand is gekomen. Er is dus geen nieuwe ledenvergadering of stemming aan vooraf gegaan.

Angst voor verdeeldheid

Mischa Hardieck is huisarts in Stadskanaal. Eerder legde hij in een artikel bij RTV Noord uit waarom hij tegen ondertekening van het zorgakkoord is. Hardieck maakt zich, de berichten op Twitter lezend, zorgen om de cohesie in de groep huisartsen.
Bolgens Hardieck staan veel huisartsen wel achter het zorgakkoord, mits hier concrete afspraken instaan die ook nagekomen worden door andere partners, zoals bijvoorbeeld de zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat ligt dus niet alleen bij de minister. Hardieck: 'Er is vertrouwen in Kuipers zijn woorden, echter willen we zwart op wit van de ziektekostenverzekeraars en de NZA zien dat bijvoorbeeld meer tijd voor de patiënt ook werkelijkheid wordt.
Dit artikel is aangevuld met de kritiek van Groningse huisartsen op Twitter