Wormuth kiest voor Pepi tegen Sparta

Ricardo Pepi in duel met Alex Bangura van SC Cambuur
Ricardo Pepi in duel met Alex Bangura van SC Cambuur © Cor Lasker/ANP
Ricardo Pepi staat zaterdag voor het eerst in de basis tijdens een wedstrijd van FC Groningen. De 19-jarige spits krijgt de voorkeur boven Florian Krüger.
Het liefst had trainer Frank Wormuth zowel Pepi als Krüger opgesteld, maar dat vindt de Duitser op dit moment nog niet verstandig. 'Allebei is de uitdaging. Ze kunnen nog niet negentig minuten voluit spelen. Op dit moment zitten ze op ongeveer tachtig procent.'

Problemen met hamstring

Tegen Vitesse was Pepi nog niet speelgerechtigd en speelde Krüger de hele wedstrijd. 'Krüger heeft na die wedstrijd de hele week bij de fysiotherapeut gelopen', vertelt Wormuth.
'Dat was niet vanwege een blessure, maar hij kreeg onder andere problemen met de hamstring.' Het is volgens de oefenmeester nog niet te zeggen hoe lang het duurt voordat hij wel negentig minuten een beroep kan doen op beide aanvallers. 'Ik weet niet hoe lang ik nodig heb, dat kan ik niet met honderd procent zeggen. Alles is afhankelijk van de situatie, maar ook de trainingsintensiteit. Kunnen we parallel werken met de jongens of niet? Nu komt de interlandfase en dan kunnen we met Florian meer doen. Ricardo Pepi is dan weg met het nationale team, dus daarom zijn we ook in contact met de fitnesscoach van het nationale team van Amerika.'

Sinds winterstop geen goal gemaakt

Pepi maakte afgelopen winter de overstap van FC Dallas naar FC Augsburg. In de Bundesliga kwam de aanvaller in twintig wedstrijden niet tot een doelpunt of een assist. Daarbij moet wel gezegd worden dat hij slechts twee keer meer dan tachtig minuten speelde, maar vaker genoegen moest nemen met een invalbeurt na de rust.
Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat de Texaan doel trof. Op 30 september 2021 maakte Pepi de eretreffer in de met 3-1 verloren wedstrijd tegen Kansas City.
'Sparta is beter dan vorig jaar'

Meer wijzigingen in basiself?

Wormuth wil nog niet vooruitlopen op meer wijzigingen in zijn basiselftal. 'Sommige trainers worden de volgende dag wakker en besluiten dan wat te veranderen. Dat is bij mij ook meerdere keren gebeurd. Waar ik over twijfel, wil ik niet zeggen, want dat wil ik niet in de openbaarheid brengen. Jij vertelt toch ook niet wat je allemaal in je privéleven doet?', zegt de oefenmeester met een kwinkslag.
Bij FC Groningen doet Cyril Ngonge in elk geval niet mee. De aanvaller werd vorige week om disciplinaire redenen uit de selectie gezet, maar probeert zijn gedrag - met hulp van onder anderen een psycholoog - inmiddels te verbeteren:
'Ngonge werkt met psycholoog aan verbetering'
FC Groningen staat na de overwinning tegen SC Cambuur op de negende plaats in de eredivisie. Tegenstander Sparta Rotterdam heeft met zeven punten net een punt minder dan de Trots van het Noorden en staat op de elfde plaats.
De wedstrijd op het Kasteel begint zaterdagmiddag om 16.30 uur.