Boerenpartijen Midden-Groningen over komst asielzoekers naar Zuidbroek: ‘Besluit genomen zonder inspraak gemeenteraad’

De Eurohal in Zuidbroek, waar vanaf maandag 500 asielzoekers worden opgevangen
De Eurohal in Zuidbroek, waar vanaf maandag 500 asielzoekers worden opgevangen © Venema Media
Coalitiepartij Boer & Burger Partij Midden-Groningen (BBP-MG) en Nette Kruzenga van oppositiepartij BBB-LMG vinden dat de gemeenteraad van Midden-Groningen onnodig is gepasseerd in het besluit om 500 asielzoekers op te vangen in de Eurohal in Zuidbroek.
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen heeft de plannen om 500 asielzoekers in Zuidbroek te huisvesten alleen besproken met de fractievoorzitters van de verschillende partijen. Dit waren twee vergaderingen met een geheimhoudingsplicht in het zogenaamde seniorenconvent. Afgelopen donderdag werd de rest van de gemeenteraad op de hoogte gebracht.
‘Wij van de Boer & Burger Partij Midden-Groningen zijn onaangenaam verrast door het besluit wat zonder debat in de raad is genomen. De druk is door Den Haag opgevoerd. En ons college heeft onder druk een besluit moeten nemen zonder ruggespraak van de Raad’, schrijft de BBP-MG .

Ondemocratisch en onrechtmatig

Nette Kruzenga van de BoerBurgerBeweging - Leefbaar Midden-Groningen (BBB-LMG) vindt ook dat de komst van de asielzoekers naar Zuidbroek in de gemeenteraad besproken had moeten worden.
‘Wat ons bijzonder stoort, is dat deze plannen wekenlang in het geheim en onder geheimhoudingsverplichtingen zijn voorbereid en uitgewerkt. Onze inwoners hebben recht op een eerlijke overheid die met open vizier haar plannen voorstelt en erover debatteert met de camera’s erbij. Dit is ondemocratisch en onrechtmatig’, zegt Kruzenga.

'We zijn meegenomen in de plannen'

De andere coalitiepartijen storen zich minder aan hoe de besluitvorming tot stand is gekomen. Fractievoorzitter Jan Velthuis van Gemeentebelangen Midden-Groningen (GBMG) vindt het normaal dat, als de gemeente nog in onderhandeling is met het Rijk en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, de raad alleen wordt geïnformeerd via het seniorenconvent.
‘Dit is eigenlijk een aangelegenheid van het college van B en W. Ze mogen zelf een beslissing nemen, maar wij zijn als fractievoorzitters wel in de plannen meegenomen en hebben voorwaarden kunnen stellen, bijvoorbeeld over de veiligheid’, zegt Velthuis.

Goed voornemen

Waar de boerenpartijen in de raad ook inhoudelijk hun bedenkingen hebben bij de komst van de asielzoekers naar Zuidbroek, is het merendeel van de raad wel tevreden met het besluit.
Yannick Lutterop van D66 noemt het besluit een heel goed voornemen. ‘Het getuigt van menselijkheid om dit soort mensen op een menswaardige manier op te vangen. Als wij er een steentje aan bij kunnen dragen met goede afspraken, dan moeten we dat ook gewoon doen’, zegt Lutterop.
‘Wat ik heel goed vind; het is een tijdelijke oplossing. Het is een overbruggingsperiode om de lasten te verlichten voor deze mensen en dat tegelijkertijd het kabinet hard gaat werken aan een oplossingen elders in het land’, zegt Joke Lesman van de SP.
'Ik ben overdonderd door alle negatieve reacties onder de berichtgeving in de media. Wij zijn als GroenLinks superpositief over dit besluit. Deze mensen verdienen een warm thuis in onze gemeente', zegt Roshano Dewnairain van GroenLinks.
'Uit loyaliteit met Ter Apel kunnen wij onder de strikte voorwaarden die er nu liggen instemmen met de komst van 500 asielzoekers in onze gemeente', laat Marjolein Vulpes van de VVD weten. 'Wij verwachten dan ook dat de rest van Nederland bijspringt. Want de asielproblemen zijn niet het probleem van de provincie Groningen maar van Den Haag.'

Informatieavond

Maandagavond is er een informatieavond voor de inwoners van Zuidbroek over de voorgenomen plannen.
Update: het artikel is later aangevuld met een reactie van de VVD.