Warming-up: Sparta Rotterdam - FC Groningen

Uitblinker tegen SC Cambuur Radinio Balker viert een feestje met matchwinner Tomas Suslov
Uitblinker tegen SC Cambuur Radinio Balker viert een feestje met matchwinner Tomas Suslov © Cor Lasker/ANP
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam.
Het was afgelopen dinsdag geen verjaardag die Frank Wormuth zich nog lang zal heugen. De trainer mocht 62 kaarsjes uitblazen, maar het werd geen groot feest. De Duitser woont alleen in het Drentse Zeegse, maar voelde zich ook niet helemaal lekker en ging daarom vroeg onder de wol.
Het mooiste cadeau kreeg Wormuth misschien wel een paar dagen eerder, toen FC Groningen met 1-0 van SC Cambuur won, want daardoor keerde de rust weer enigszins terug. De vraag is nu of de club dit vanmiddag ook weer op de mat kan brengen, want na het prima gelijkspel tegen NEC, was het een week later tegen Vitesse nait best.

De vorm: FC Groningen

Het spel van FC Groningen is nog altijd niet om over naar huis te schrijven. De noorderlingen staan weliswaar op de negende plaats, maar troffen nog niet de sterkste tegenstanders van de eredivisie, op Ajax na. Er werd dit seizoen een half uur behoorlijk gevoetbald tegen FC Volendam, een dikke twintig minuten tegen Go Ahead Eagles en tegen Cambuur had Groningen het ook erg lastig.
Er zijn momenteel te veel minpunten in de selectie van Wormuth. Zo presteert nieuweling Isak Määttä ondermaats, net zoals Paulos Abraham die daar een linie voorstaat. Neraysho Kasanwirjo is nog altijd zoekende als rechtsback, maar ook Laros Duarte laat niet zien wat er van hem verwacht wordt. Tomas Suslov scoorde tegen Cambuur zijn eerste goal van het seizoen, maar is nog niet de belangrijke speler die hij onder de vorige trainer wel was.
Voorin krijgt Ricardo Pepi vandaag de kans in de punt van de aanval. Tegen Leeuwarders gaf hij een assist, was daarmee belangrijk, maar staat al bijna een jaar droog. De Amerikaan is gebaat bij voorzetten, maar laat dat nou al geruime tijd het probleem zijn.

De vorm: Sparta Rotterdam

Sparta heeft een puntje minder dan FC Groningen op dit moment. De Rotterdammers verloren de laatste wedstrijd met 3-0 van Feyenoord in De Kuip, maar wonnen een week eerder met maar liefst 4-0 van FC Volendam.
De ploeg van Maurice Steijn kreeg in de eerste speelrondes, naast Feyenoord ook al te maken met Ajax en AZ. Tegen Ajax werd nipt verloren en ook tegen AZ was het verschil slechts één doelpunt. Daar is Wormuth zich van bewust en verwacht daarom dat de vorm van de dag de doorslag gaat geven.
'Sparta is beter dan vorig jaar'

Waar moeten we op letten?

Het is bijna ongelooflijk dat Radinio Balker pas zes optredens in de eredivisie achter zijn naam heeft staan als je hem ziet voetballen. De robuuste verdediger wordt inmiddels vergeleken met illustere voorgangers zoals Andreas Granqvist en zelfs Virgil van Dijk.
De Zweed Granqvist maakte in zijn debuutwedstrijd een doelpunt dat nog bij veel FC Groningen-supporters op het netvlies gebrand staat. Granqvist omspeelde zowat het hele elftal van FC Utrecht om daarna zelf te scoren. Ook Balker maakte inmiddels een paar rushes van de eigen helft richting de goal van de tegenstander, maar hij wist het net nog niet te raken.
Zelf blijft Balker nuchter onder zijn succes, want hij wil eerst gewoon lekker zijn wedstrijdjes spelen. 'Ik ben al lang blij dat ik speel zonder aan mijn knie te denken', zei hij nuchter na de wedstrijd van afgelopen weekend.

Historie

FC Groningen en Sparta speelden 33 keer eerder voor een eredivisiewedstrijd op het Kasteel tegen elkaar. Daarvan wisten de noorderlingen er slechts zeven te winnen, won Sparta er dertien en werd het ook dertien keer gelijk.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zaterdagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website en app van RTV Noord. Sparta Rotterdam - FC Groningen begint om 16.30 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 16.00 uur.
Eric Bats presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Paul Zweverink verzorgt de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Geen.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen:

Vermoedelijke opstelling tegen Sparta
Vermoedelijke opstelling tegen Sparta © RTV Noord