Waddenacademie ziet belangrijke rol voor preventie bij aanpak plastic in zee

Plastic afval uit Waddenzee
Plastic afval uit Waddenzee © Nienke Dijkstra/Doe eens Wad
De Waddenacademie pleit voor een brede aanpak van plasticvervuiling in de Waddenzee. Preventie is de belangrijkste maatregel tegen plastic afval in de zee, zegt onderzoeker Bram van Duinen.
Dat blijkt uit een zogenaamde quickscan, die de academie heeft uitgevoerd in opdracht van het Waddenfonds en het Investeringskader Waddengebied. Dat meldt Omrop Fryslân.

Bijdrage aan structurele oplossing

Zo'n quickscan is een methode waarbij bestaande wetenschappelijke onderzoeken worden gebruikt. In het onderzoek is bijvoorbeeld gekeken naar welke soort plastic er in de Waddenzee ligt, waar het vandaan komt en wat de gevolgen daarvan zijn. De inzichten zijn belangrijk om structurele oplossingen te vinden voor de plasticvervuiling.

Opruimen is moeilijk en kostbaar

Uit het rapport blijkt dat preventie de belangrijkste maatregel is tegen plasticafval in de Waddenzee. 'Dat komt vooral omdat het opruimen van plastic moeilijk en kostbaar is en dat kan ook weer ecologische schade opleveren', zegt onderzoeker Van Duinen.
Volgens hem komt zeventig tot tachtig procent van het plastic in het Waddengebied uit Nederland zelf. Het niet weggooien van plastic in zee of het gebruik van alternatieven zal volgens Van Duinen veel effect hebben.

Grote stukken plastic

Naast preventie moet de prioriteit van het opruimen van plastic volgens de Waddenacademie vooral liggen bij stukken plastic die groter zijn dan vijf millimeter. Met name consumentenafval zoals snoeppapiertjes, plastic flesjes en tasjes liggen op de bodem van de Waddenzee, maar ook visserijafval, zoals visnetten en touwen.

Goede basis

Het is geen toeval dat de bevindingen van het onderzoek van de Waddenacademie nu naar buiten komen, want het is World Cleanup Day 2022. Dat is de grootste opruimactie van plasticafval over de hele wereld.
Van Duinen hoopt dat belanghebbenden en beleidsmakers de conclusies uit het rapport oppakken. Maar ook bedrijven die technieken kunnen ontwikkelen en toepassen. 'Dat zij de goede basis hebben om verstandige keuzes te gaan maken om het probleem op te gaan lossen.'