Korfbalclub Nic. brengt vrouwen in stelling

Drukte onder de korf bij Nic. tegen Dalto
Drukte onder de korf bij Nic. tegen Dalto © Henk Elderman/RTV Noord
De korfballers van Nic. verloren zaterdag met 21-17 van Dalto, maar er was wel degelijk een overwinning te vieren. Want de vrouwen van Nic. wonnen van de mannen. Elf keer ging de bal uit handen van een vrouw door de korf. Bijna twee keer zoveel als hun mannelijke teamgenoten.
Tijd voor een klein, maar nuttig onderzoek. Want kunnen vrouwen wellicht beter mikken dan mannen? Twee vragen die in twee keer dertig minuten korfbal naar boven komen.

Gokje

Aanvoerster Kylie Wetsema doet een gokje als haar gevraagd wordt of ze enig idee heeft van het aantal scores dat door haar en haar ploeggenotes is neergezet. Eigenlijk weet ze het wel zeker dat de vier vrouwen in veld de strijd met de mannen ruim gewonnen hebben, zegt ze. Bijna tweederde (64.7 procent) van de zeventien doelpunten zijn van vrouwelijke makelij.
'Zo dat is nogal wat', lacht ze. 'We zijn twee topscorers van vorig seizoen kwijtgeraakt. En er is een aantal dames bij gekomen. Dat zijn allemaal topschutters. We doen het spelletje zo, dat de meiden ook veel kunnen en mogen schieten', legt Wetsema uit.

Lange heren

Voor rust tekenen de vrouwen voor zeven treffers. In de tweede helft stokt de productie wat. 'Op een gegeven moment had de tegenstander wel door wat onze tactiek was. Zeker in één vak, omdat we daar twee lange heren hebben. We vallen daar te vaak op terug. De heren zouden ook wat vaker kunnen uitstappen om te schieten.'
Nic.-coach Kees Vlietstra legt de tactiek uit tijdens een time-out
Nic.-coach Kees Vlietstra legt de tactiek uit tijdens een time-out © Henk Elderman/RTV Noord

Vrouwen maken je kampioen

Coach Kees Vlietstra staat het schouwspel na afloop van de verloren wedstrijd nog enige tijd te analyseren met de trainer van Dalto. Ook hij weet dondersgoed dat het percentage van gescoorde punten van de vrouwen hoger ligt dan bij de mannen.
'Daar zijn we vorig jaar eigenlijk kampioen op geworden. En ook landelijk worden ploegen bijna allemaal kampioen door veelscorende vrouwen. Het gaat maar om één ding en dat is winnen. En als vrouwen meer scoren dan mannen, is dat prima', geeft Vlietstra aan. 'De zweep moet er wel over, omdat ze in de tweede helft minder scoorden', voegt hij er nog met een vette knipoog aan toe.
Als wij met twee punten naar huis gaan, maakt het mij niet uit wie er heeft gescoord
Bob Bernardus - Speler Nic.

Chagrijnig

Zoals het hoort heeft aanvoerster Wetsema ook een mannelijke spreker geregeld. Bob Bernardus mag het woord voeren. 'Als je sterkere speelsters hebt dan de tegenpartij, dan zal het zo zijn dat je daar in sommige gevallen vaker op speelt. Als ik zelf in positie ben om te schieten, dan geef ik de bal niet af aan een teamgenote. Daar worden de vrouwen af en toe wel eens chagrijnig van', vertelt hij met een glimlach.
Een van de scores van Nic. in de eerste helft
Een van de scores van Nic. in de eerste helft © Henk Elderman/RTV Noord

Geen strijd

Wetsema weet zich maar moeilijk raad met de vraag of vrouwen beter kunnen schieten dan mannen. 'Daar zijn de meningen over verdeeld', klinkt het. Na een beetje aandringen komt het er toch uit: 'Vrouwen kunnen beter schieten dan mannen.'
Een uitspraak die de captain de komende weken vermoedelijk nog wel zal achtervolgen. Ze geeft wel aan dat er momenteel geen strijd gaande is over welke sekse meer scoort. 'Maar wellicht dat dat nog gaat komen.'
Bernardus deelt die mening. 'Het is geen issue binnen de spelersgroep. Als wij met twee punten naar huis gaan, maakt het mij niet uit wie er heeft gescoord. Stiekem ga je altijd voor de topscorerstitel, maar het is voor nu oké dat de vrouwen meer scoren. Dat zie ik zelf ook wel, want ik sta zelf in het veld.'

Kwinkslag

Vlietstra kan het onderzoek wel waarderen. En de uitkomst hoeft wat hem betreft niet regelrecht de prullenbak in. 'Volgende week spelen we in Oldeholtpade. Je mag mee naar Friesland. En er zijn nog kaarten', lacht Vlietstra, die geen gelegenheid onbenut laat om met een kwinkslag de volgende wedstrijd te promoten. In de wetenschap dat het met de scoringsdrift van de vrouwen van Nic. 1 wel snor zit.