Oude slijterij krijgt nieuwe bestemming: Eenrum heeft weer een bibliotheek

Stella Oudgenoeg in gesprek met Ronald Niemeijer
Stella Oudgenoeg in gesprek met Ronald Niemeijer © Marthijs Veldthuis/RTV Noord
Eenrum heeft weer een bibliotheek. De oude slijterij in het dorp is samen met een aantal vrijwilligers omgebouwd tot bibliotheek, die de naam Kunst & Vrijheid draagt. Expeditie Grunnen-presentator Ronald Niemeijer neemt vlak voor de grote opening een kijkje.
Stella Oudgenoeg is een van de initiatiefnemers van de nieuwe bibliotheek: ‘Ik houd heel erg van lezen. En Eenrum heeft wel altijd een bibliotheek gehad. Zo is het idee ontstaan', legt ze uit. De oude slijterij zit vast aan het ouderlijk huis van Oudgenoeg. ‘Zelf woon ik inmiddels in de stad Groningen’, vertelt ze, terwijl ze de laatste boeken in de bieb neerzet.
De boeken in de bibliotheek zijn ingebracht door buurtbewoners. ‘We hebben zoveel boeken binnengekregen, dat we ze niet eens allemaal kwijt kunnen’, lacht ze. Oudgenoeg zit eraan te denken om een database te maken met daarin alle boeken die inmiddels zijn binnengebracht.

Drie dagen geopend

‘Hoe doe je dat straks met uitlenen?’ vraagt cameraman Eric Poort zich af, waarop de kersverse bibliothecaresse trots een schriftje laat zien. ‘Hier schrijven we de telefoonnummers in op.’ De bibliotheek zal elke woensdagmiddag, donderdagavond en zaterdagochtend open zijn voor de boekenwurmen uit de buurt. Niemeijer verzorgt de officieuze opening door een regenboog lint door te knippen.
Dit en meer is te zien in de zondaguitzending van Expeditie Grunnen. Vanaf 18.00 uur ieder half uur op RTV Noord.