Noordelijk raceteam vijfde bij Solar Challenge in België: 'Altijd dingen die nog verbeterd kunnen worden'

Leden van het Noord-Nederlandse Solar Challenge-team bij de zonneauto
Leden van het Noord-Nederlandse Solar Challenge-team bij de zonneauto © Job Verkruisen
Het Noord-Nederlandse Top Dutch Solar Racing-team heeft een spannend weekend achter de rug. Het team, dat bestaat uit studenten van verschillende opleidingen in Noord-Nederland, deed met een zonneauto mee aan een 24 uurs-race op het circuit van Zolder in België.
Het doel van deze Ilumen Europe Solar Challenge was om zoveel mogelijk rondjes te rijden in een etmaal. Stan Knollema (20) uit Schildwolde, vierdejaars werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool, was een van de rijders. Heel veel zonnestralen waren er ook in België niet te bewonderen, zag Knollema. 'Maar desondanks hebben we 246 rondjes kunnen rijden, wat ons een vijfde plek in de eindstand opleverde.'

Teambuilding

Het team heeft 24 leden, aangevuld met een aantal leden van het team van vorig jaar. De teamleden komen van onder meer elektro-, communicatie- en werktuigbouwopleidingen van onder meer de RUG, het Noorderpoort, het Alfa-college en de Hanzehogeschool. De leden van vorig jaar waren ook bij de race in Zolder betrokken, omdat werd gereden met de auto van vorig jaar. 'En juist zij kennen die zonneauto, die door zes teamleden bestuurd wordt, goed. Maar met wat voor team je ook meedoet: de teambuilding is belangrijk en dat zit bij ons wel goed', vult Knollema aan.
Tijdens de Solar Challenge wordt geracet in twee klassen: één voor cruisers en één voor challengers. Het noordelijke team deed mee in de challenger-klasse en in die categorie reden vijftien auto's mee. Uiteindelijk kijkt een jury niet alleen naar het aantal rondjes dat gereden wordt, maar ook naar de techniek van de wagen. Daarnaast is er ook een zogeheten dynamische toets.

Opladen

De wagen rijdt op zonnestroom, maar net als in onze provincie was het weer in België afgelopen weekend niet al te best en dat maakte het lastig voor de deelnemende teams. 'De zon liet zich niet vaak zien, maar met accu-opladingen komt de zonneauto toch in beweging. Tijdens de race hebben we 'm driemaal opnieuw moeten opladen', vertelt Knollema, die daarmee wil aantonen hoe efficiënt de auto van het Noord-Nederlandse Solar Challenge team kan rijden.
De wedstrijd in Zolder werd door het Top Dutch Solar Racing-team vooral aangegrepen om de verbeterpunten te gebruiken voor een nog te bouwen zonneauto, waarmee het team een goed figuur wil slaan tijdens de World Solar Challenge in oktober volgend jaar in Australië. 'Ons doel is om daar natuurlijk een eerste plek te halen', zegt Knollema strijdvaardig.
'Door de ervaring van afgelopen weekend weten we goed wat we met de nieuwe auto kunnen aantreffen als we in Australië in actie komen. Er zijn altijd dingen die verbeterd kunnen worden', zegt Knollema, die niet wil verklappen waar de aandachtspunten zullen liggen: 'Dat is het geheim van de smid'.