Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Oldekerk: 38.000 dieren geruimd

NVWA-medewerkers ruimen kippen op het getroffen pluimveebedrijf in Oldekerk in 2018. Het bedrijf is opnieuw getroffen door vogelgriep
NVWA-medewerkers ruimen kippen op het getroffen pluimveebedrijf in Oldekerk in 2018. Het bedrijf is opnieuw getroffen door vogelgriep © ANP
Bij een pluimveebedrijf in Oldekerk is vogelgriep vastgesteld, meldt het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daardoor moeten 38.000 kippen in het bedrijf worden geruimd. Het gaat om het bedrijf van pluimveehouder Janko Postma, dat in 2018 ook al werd getroffen door vogelgriep. Destijds moesten 36.000 kippen van hem worden afgemaakt.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het ruimen van de dieren op zich genomen, om daarmee te voorkomen dat de vogelgriep zich uitbreidt.
Het pluimveebedrijf wordt maandagmiddag geruimd
Het pluimveebedrijf wordt maandagmiddag geruimd © Steven Radersma/RTV Noord
Rond het besmette bedrijf ligt binnen een kilometer één ander bedrijf dat leegstaat. Een ander pluimveebedrijf dat op zo'n drie kilometer van het bedrijf in Oldekerk zit, wordt door de NVWA getest op vogelgriep. In tien kilometer rondom het besmette bedrijf zijn dertien andere pluimveebedrijven waarvoor per direct een vervoersverbod geldt.

Ophok- en afschermplicht

In een aantal regio’s, waaronder de regio rondom het besmette bedrijf in Oldekerk, geldt de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.
Bekijk hier welke regio's in een beperkingszone zitten vanwege het houden van 'risicovogels':
Een kaart met het beperkingsgebied voor mensen die 'risicovogels' houden
Een kaart met het beperkingsgebied voor mensen die 'risicovogels' houden © Rijksoverheid
Omdat er vogelgriep is geconstateerd op het pluimveebedrijf wordt nog onderzocht of er recent nog sprake is geweest van risicovolle contacten. Als die er zijn, kunnen er nog aanvullende maatregelen worden genomen.
Pluimveehouder Postma wilde niet reageren op de nieuwe vogelgriepuitbraak in zijn bedrijf.
38.000 kippen geruimd bij pluimveebedrijf in Oldekerk vanwege vogelgriep