Stel uit Winsum veroordeeld voor hennepkweek in loods

Een hennepplant
Een hennepplant © Pexels.com
Voor het kweken van hennep in zijn loods in Winsum is een 73-jarige Winsumer veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. Hij moet ook een taakstraf van 120 uur uitvoeren.
Bij het kweken kreeg de man hulp van zijn 60-jarige echtgenote. Zij is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Langer op de korrel

De kwekerij werd in maart 2020 opgerold. De politie had de man al langer in het vizier. Zijn naam kwam voor in verschillende andere drugsonderzoeken.
Agenten stuitten in de loods in Winsum op 420 hennepplanten. Er werd al een geruime tijd gekweekt, zo was te zien aan de vervuilde apparatuur. De stroom en het water werden illegaal afgetapt. De Winsumer hield vol dat hij van niets wist: hij verhuurde de loods aan mensen die opslagruimte nodig hadden. Volgens de rechter zijn er voldoende aanwijzingen dat de man zich wel degelijk bezighield met het kweken van hennep.

Drugslab

Kort na de ontdekking van de kwekerij sloot de gemeente Het Hogeland de loods een tijdlang. De zeventiger werd ondanks deze sluiting betrapt op het uitladen van een vrachtwagen vol chemicaliën. Het verzegelde rolluik van de loods was daarvoor geopend.
Het Openbaar Ministerie (OM) verweet de man daarom het treffen van voorbereidingen om een drugslab op te zetten. De chemicaliën die van de vrachtwagen kwamen, waren volgens het OM grondstoffen voor de harddrug amfetamine. De man ontkende dit eveneens: hij zou het spul slechts tijdelijk opslaan.

Onvoldoende bewijs, lagere straf

Het OM eiste voor de hennepkweek en het voorbereiden van een drugslab een celstraf van vijftien maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De rechter vond dat er onvoldoende bewijs was voor het smeden van plannen om een drugslab op te zetten en sprak de man van dit onderdeel vrij. De straf viel hierdoor een stuk lager uit.
Het stel heeft volgens de berekening van de rechtbank bijna 190.000 euro verdiend aan het kweken van hennep. Dit is illegaal verkregen winst die het stel terug moet betalen. De man en vrouw moeten verder 31.000 euro betalen aan het energie- en waterbedrijf.