Nienoord-directeur Pruiksma belandt in stammenoorlog op Papoea-Nieuw-Guinea

Gewapende mannen vechten in een stammenoorlog
Gewapende mannen vechten in een stammenoorlog © Geert Pruiksma
Met vier anderen is Geert Pruiksma, directeur van Landgoed Nienoord, op reis in Papoea-Nieuw-Guinea, om een cultureel vredesfeest van verschillende stammen te bezoeken. Op de terugreis naar het vliegveld belandde de museumdirecteur in een stammenoorlog.
'Het is bizar', begint Pruiksma. 'Er trekken beelden aan je voorbij die je kent uit het journaal of uit films.' De groep van toeristen uit verschillende Europese landen was 's ochtends naar het vliegveld gegaan, maar kwam vervolgens in de oorlog terecht.
Grote rookwolken hangen boven de stad Goroka
Grote rookwolken hangen boven de stad Goroka © Geert Pruiksma

Vast op het vliegveld

'Er waren allemaal mensen met hakmessen, met pijl-en-boog, met geweren en er werd ook geschoten om ons heen. Dan zit je daar in die vliegtuighal en je mag er niet meer uit. Alle wegen werden opengebroken, zodat niemand meer de stad in of uit kon en het vliegverkeer werd helemaal platgelegd. Er stonden iets van zestig huizen in brand, dus we roken de brandlucht, we hoorden de knallen en we zagen mannen met enorme pijl-en-bogen om die hal heen lopen. Nou, toen zijn we even achter een muurtje gaan zitten', vertelt Pruiksma.
Je weet niet wat ze in een opwelling doen, dus we bleven achter de muur
Geert Pruiksma
Ze waren zondag om 07:00 uur bij het vliegveld van Goroka en pas rond 14:30 uur werd het even rustig. 'Toen zijn we geadviseerd om daar te blijven afgelopen nacht, maar er werden ook al mensen op het vliegveld zelf beroofd. Het is maar een heel klein vliegveldje: er waren iets van honderd mensen. Wij zeiden: 'Hier gaan we dus vannacht niet slapen.' Toen het wat rustiger was, hebben ze een busje geregeld en zijn ze teruggereden naar het hotel, waar vier bewakers nu de wacht houden.
Pruiksma tijdens het vredesfeest
Pruiksma tijdens het vredesfeest © Geert Pruiksma

Bewust van het gevaar

Angst klinkt er niet door in zijn stem. 'We waren ons bewust van het gevaar, ze richten zich alleen op elkaar. Die stammen hebben onderling een oorlog uit te vechten, dus ze zullen hun agressie niet tegen ons richten. Alleen je weet niet wat ze in een opwelling doen, dus we bleven wel achter de muur.'
Terwijl het land afgelopen vrijdag Onafhankelijkheidsdag vierde, werd iemand vermoord. 'De stam waaruit hij komt is vanuit de bergen naar de stad gekomen waar wij zitten, maar waar ook stamleden zitten die de moordenaars hebben geleverd. Er zijn hoofden afgehakt, handen afgehakt, het is heel gruwelijk.' Pruiksma hoopt dat het nu rustig blijft en dat hij zo snel mogelijk een vlucht naar huis kan nemen.
Pruiksma met een feestende stam
Pruiksma met een feestende stam © Geert Pruiksma