Aanmeldcentrum Bant van de baan; COA zoekt nieuwe oplossing voor situatie Ter Apel

Een plaatsnaambord van Bant
Een plaatsnaambord van Bant © ANP/Sem van der Wal
Er komt geen aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant. Het beoogde centrum in Flevoland, waar plek zou zijn voor 250 tot 300 mensen, moest het aanmeldcentrum in Ter Apel ontlasten. Uit gesprekken met omwonenden en de lokale politiek blijkt dat er te weinig draagvlak is voor een aanmeldcentrum, naast het bestaande azc.
Dat blijkt maandag uit een brief van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder, die in handen is van Omroep Flevoland.

Protestborden en petities

Wel wil het COA in gesprek blijven met de gemeente, om op een andere locatie in de Noordoostpolder alsnog een aanmeldcentrum te vestigen. 'Hierbij liggen vraagstukken voor als welke doelgroep hier dan naartoe zou komen, welke infrastructuur nodig is en voor welke duur', schrijft bestuursvoorzitter van het COA, Milo Schoenmaker in de brief.
De plannen zorgden de afgelopen tijd voor de nodige opschudding in het Flevolandse dorp. In het azc in het naastgelegen Luttelgeest worden duizend asielzoekers opgevangen. Inwoners van de omliggende dorpen vinden dat het daarbij moet blijven. Op de rotonde bij het azc in Luttelgeest zijn protestborden geplaatst en twee petities tegen de komst van het aanmeldcentrum werden zo'n zesduizend keer ondertekend.

Gechanteerd

Hoewel het kabinet de juridische middelen heeft om de komst van het nieuwe aanmeldcentrum bij Bant af te dwingen, zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) te hopen dat het centrum in goed overleg met de gemeente kon worden gerealiseerd. Van der Burg kwam onlangs nog naar Bant om te luisteren naar vragen en reacties van inwoners.
De politiek in Noordoostpolder had veel twijfels bij de komst van het aanmeldcentrum. De gemeenteraad voelde zich gechanteerd door commissaris van de Koning, Leen Verbeek. Die zou gesuggereerd hebben dat het plan beter door kon gaan, omdat anders de komst van de gewenste Lelylijn wel eens op losse schroeven zou kunnen komen te staan. Verbeek trok later het boetekleed aan voor zijn optreden.
De grootste gemeenteraadfractie Politieke Unie stelde vorige week nog dat het gemeentebestuur de aanvraag van de minister moest afwijzen. Daarna sprak woensdag een kleine meerderheid van Provinciale Staten van Flevoland zich nog uit tegen de komst van het aanmeldcentrum.