Dagboek Taskforce Roofovervallen

GRONINGEN - Verslaggever Goos de Boer loopt namens RTV Noord mee met de Taskforce Roofovervallen van de Groningse politie.
Dag 1 (27 oktober 2010)

Om tafel met het opperhoofd van de politievoorlichting Pieter Boomsma. Stelt aardig experiment voor. Meelopen met in allerijl opgetuigd onderzoeksteam - 40 politiemensen sterk - dat een einde moet maken aan de explosie van gewapende overvallen in de stad. Boeiende klus; ben er wel voor in. Zitten voorwaarden aan om even over na te denken. Geen tussentijdse publicaties en politie houdt eindregie. Kortom, journalist moet zich tijdelijk mond laten snoeren om in de politiekeuken te mogen kijken.
Toch uitdagend genoeg om principes iets te laten varen. Met als einddoel de inwoners van stad en ommeland een reëel beeld te geven van het functioneren van hun opsporingsapparaat in gewelddadige tijden. Wel met de garantie dat zaken die de politie wat minder welgevallig zijn aan het einde van de rit óók naar buiten komen. Twijfel blijft de hele dag wat knagen. Maar - niet vies van een journalistiek experimentje - zeggen we ja tegen dit avontuur. Met de geruststellende gedachte dat de vrije nieuwsgaring door de immer alerte collega’s gewoon doorgaat.
O ja, vanmiddag moet het onderzoeksteam nog wel instemmen met zo’n dagelijkse pottenkijker. En natuurlijk even afwachten of we door de screening komen.

Dag 2 ( 28 oktober)

We zijn er klaar voor. Willen los. Genoeg te doen. Zo is er daar de aanhouding en verhoring van de Zeeman-verdachte; inmiddels bekend van TV en YouTube. Ook heeft het onderzoeksteam zich vol op de Zaagmuldersweg en omgeving gestort. Op zoek naar de overvaller(s) van cafetaria The Corner van afgelopen dinsdag. Vandaag buurtonderzoek. Ze kammen alles uit. Gaan huis-aan-huis; op zoek naar dé tip. Waren we graag bij geweest. We gaan er vanuit dat we in elk geval bij het bespreken van de resultaten van die intensieve buurtactie kunnen zijn. Wellicht morgenvroeg al. De verwachting is dat we aan het eind van de dag definitieve afspraken kunnen maken. Maar helaas; Pieter Boomsma belt tegen het eind van de dag dat we nog even geduld moeten hebben. Gezien het bijzondere karakter van ons filmende kijkje achter de rechercheschermen, moet ook het Openbaar Ministerie toestemming geven. En daar zijn ze nog volop aan de slag met een nog te tekenen contract. Er moeten dus nog wat formaliteiten worden afgehandeld, voordat onze operatie ‘pottenkijken’ van start kan gaan. Morgen misschien?

Dag 3 (29 oktober)

‘t Goat deur. Het team is akkoord met twee spiedende ogen, ook nog eens voorzien van een camera. Contract is in de loop van de middag klaar. Maandag – op de 1e dag van november - volgt de ondertekening en dan kunnen we overal bij zijn. Voorwaarde is wel dat we tussentijds niets publiceren. Dus dat wordt voorlopig even horen, zien en zwijgen. Ondertussen blijven we dit Dagboek Task Force Roofovervallen vullen, zonder dat u al mee kunt lezen.
Pas aan het einde van de rit - als de lawine aan overvallen tot stilstand is gebracht - zetten we de complete versie online en kunt u achteraf beoordelen of de Groningse politie haar werk goed heeft gedaan.
En ondertussen blijven de overvallers toeslaan: deze vrijdagavond moet een echtpaar in Lewenborg er in de vorm van een gewapende overval aan geloven. We kunnen nu van heel nabij volgen hoe het onderzoeksteam dit lastige varkentje gaat wassen. En als het een beetje meezit, zijn we ook nog eens getuige van de aanhouding van de dader(s).

Dag 5 (1 november)

Contract ondertekend door omroep, politie en justitie. Goed en open gesprek met districtschef Frank Smilda en recherchebaas Frans Greve. Half twee zijn we - nog zonder camera - ter kennismaking bij de vergadering van de Staf Grootschalig en Bijzonder Politie Optreden (SGBO). Daarin wordt de richting van de Task Force Roofovervallen aangegeven en zijn niet alleen de leidinggevenden van alle betrokken disciplines vertegenwoordigd, maar ook het openbaar ministerie. Boeiende bijeenkomst, waar uitvoerig de stand van zaken van de recente overvallen, allerlei praktische zaken en te ondernemen acties worden doorgenomen. Morgenvroeg acht uur maken we kennis met het opsporingsteam.
En vanaf nu is het zwijgen over wat zich daar afspeelt; afspraak is afspraak.
Voor hoe lang? Dat is afwachten.