Zuidbroeksters ongerust over komst asielzoekers: 'Ik vind het gewoon een overval van het COA'

De inloopavond werd gehouden in dorpshuis 'De Broeckhof'
De inloopavond werd gehouden in dorpshuis 'De Broeckhof' © Jeroen Willems/RTV Noord
Inwoners van Zuidbroek voelen zich niet gehoord in de plannen om vijfhonderd asielzoekers op te vangen in de Eurohal langs de A7. Dat werd maandagavond duidelijk tijdens de inloopbijeenkomst, waar zo'n 250 mensen op af kwamen.
Omwonende Wim Tiemans kwam naar de informatieavond om te horen wat voor groep mensen er nou precies opgevangen zal worden in Zuidbroek. Hij stelde die vraag aan iemand van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De beantwoording stelde hem redelijk tevreden. 'Het gaat om echte asielzoekers die gecheckt zijn. Zowel alleenstaanden, als gezinnen. Mannen en vrouwen. Eigenlijk alles door elkaar heen', aldus Tiemans.
Minder tevreden is Tiemans met de inspraakmogelijkheden van de inwoners. 'Ik vind het gewoon een overval van het COA naar het dorp toe. En als je dan vraagt aan het COA hoe dat dan zit, dan schuift die het weer door naar de gemeente. En de gemeente kaatst het weer naar het COA. Je kan er helemaal niks mee', zegt Tiemans.

Veiligheid op straat

Bewoners maken zich vooral zorgen om de veiligheid. Ouders komen met voorbeelden van kinderen die na het sporten of het werken in de supermarkt in het donker nog over straat moeten. 'Wat als er dan wat gebeurt? Hoe kan ik dan die Marechaussee bereiken die in het dorp surveilleert? Moet dat dan via 112?', vraagt een vrouw zich af.

'Het is geen kwestie van inspraak geweest'

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn is samen met zijn collega's de hele avond met de ongeruste Zuidbroeksters in gesprek. Op een rustige toon probeert hij uit te leggen waarom de gemeente Midden-Groningen akkoord is gegaan met de komst van vijfhonderd asielzoekers naar Zuidbroek.
'Het valt niet mee om dit soort beslissingen via inspraak te doen. Je weet van tevoren dat er altijd verzet is. Dus ik heb ook eerlijk gezegd: het is geen kwestie van inspraak geweest. De politiek is er wel in meegenomen, maar het is geen kwestie van inspraak. We willen nu wel met jullie in gesprek over de uitvoering, om dat zo verantwoord mogelijk te doen, zodat we de zaak zo goed mogelijk beheersbaar kunnen maken met elkaar', zegt Hoogendoorn.
De aankomende dagen wordt de Eurohal gereed gemaakt. De eerste asielzoekers worden in oktober verwacht.