Inschrijving 4 Mijl nog niet vol: 'Hardlopers hebben veel te kiezen'

Deelnemers aan de 4 Mijl in 2018
Deelnemers aan de 4 Mijl in 2018 © Venema Media
De inschrijvingen van de 4 Mijl van Groningen zitten nog niet op het niveau van voor corona. Waar vroeger een wachtlijst bestond, zit de aanmelding nu, met nog tweeëneenhalve week tot de start, nog niet vol.
Over de hele wereld hebben hardloopevenementen te maken met een afname van het aantal deelnemers. Grote marathons als die van New York en Boston kampen met minder inschrijvingen. De Dam tot Damloop in Noord-Holland haalde afgelopen week de inschrijflimiet zelfs niet, maar vond toch doorgang.

Meerdere 4 Mijl-evenementen in Noorden

Johan Meijer, eventmanager van de 4 Mijl van Groningen, herkent de ontwikkelingen: ‘We geloven dat iconische hardloopevenementen als de 4 Mijl altijd wel veel deelnemers zullen trekken, maar we merken wel een verandering in gedrag in de manier van inschrijven. We zien dat deelnemers zich later en later inschrijven’.
De organisatie zegt wel dat deelnemersaantallen zoals in 2016, toen er meer dan twintigduizend deelnemers waren, niet gehaald gaan worden.
De hoeveelheid aan hardloopevenementen zou volgens Meijer een reden kunnen zijn voor de lagere hoeveelheid inschrijvingen op dit moment: ‘In de tijden dat we een wachtrij hadden, waren wij de enige 4 Mijl in Noord-Nederland, tegenwoordig zijn er meerdere. Wij organiseren zelf ook meerdere evenementen naast de 4 Mijl.’
Collega's willen weer dingen samen doen
Johan Meijer - Organisator 4 Mijl
Daarmee is de organisatie van de 4 Mijl concurrent van zichzelf. Maar, zegt Meijer, er is nu eenmaal behoefte aan verschillende soorten evenementen. Dat is terug te zien bij de inschrijvingen voor een variant van de 4 Mijl: de bedrijvenloop. Met nog ruim twee weken tot de start van de 4 Mijl, zit de aanmelding hiervan nu al vol.
‘Bedrijven willen graag weer dingen samen doen. Mensen hebben veel thuisgewerkt, hebben hun collega’s niet gezien. Dan staat de 4 Mijl bij heel veel bedrijven toch wel hoog op het lijstje om te doen met collega’s’.

Sportzaken

Hardloopwinkel RunX in Groningen Stad zegt niets te merken van een eventuele vermindering van het aantal hardlopers: ‘Wij zien dat in onze omzet niet terug’. Ook Valkema Sport in Veendam merkt geen veranderingen: ‘Ik heb niet het gevoel dat dat stilstaat’, laat een medewerker weten.