Dit droegen de Groningse Kamerleden op Prinsjesdag: 'Mijn kleding is ook een boodschap'

Stieneke van der Graaf wordt gestyled voor Prinsjesdag
Stieneke van der Graaf wordt gestyled voor Prinsjesdag © ANP
Bij Prinsjesdag horen hoedjes en mooie jurken. Veel vrouwelijke Kamerleden tooien zich in fraaie creaties, die vaak ook een boodschap hebben. De vijf vrouwelijke Kamerleden uit Groningen lieten zich wat dat betreft niet onbetuigd.

Stieneke van der Graaf

Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie kwam in het zwart-wit. Haar rok is gemaakt door Assane Maiga, een ontwerpster uit Senegal die in Groningen woont. Haar hoed is ontworpen door Hetty Krook. Ook draagt Van der Graaf een duurzame armband, gemaakt door Jolanda Doornbos uit Zwolle. Van der Graaf nam haar moeder mee naar de troonrede.
Met haar kleding wil Van der Graaf een boodschap van verbinding laten zien. Zo is haar rok gemaakt van stof uit Rwanda en is dezelfde stof verwerkt in haar hoed. 'Verbinding tussen mensen en de ander écht zien, dat is belangrijk.'
Als Noordelijk Kamerlid vind ik het belangrijk om de stem van de regio ook via mijn kleding te laten zien
Stieneke van der Graaf (CU)
'Als Noordelijk Kamerlid vind ik het belangrijk om de stem van de regio te laten zien in Den Haag en dat probeer ik ook in deze kleding tot uitdrukking te brengen.'

Anne Kuik

De Groningse Anne Kuik van het CDA draagt een lange jurk en een hoed uit Italië. Ze heeft haar visagie en kapsel laten doen door mbo-studenten, net als voorgaande jaren. Kuik verwacht een van de spannendste Prinsjesdagen in jaren, omdat de troonrede 'vers van de pers' is. 'Prinsjesdag zie ik als een feestdag voor de democratie in ons land.'

Sandra Beckerman

Sandra Beckerman van de SP draagt net als vorig jaar niets op haar hoofd. Ze worstelt naar eigen zeggen met het idee van Prinsjesdag en de feestelijkheid eromheen.
Ik vind het moeilijk om dit echt een leuke dag te noemen
Sandra Beckerman - SP
'Ik ben zeker aanwezig in Den Haag, maar ik vind het moeilijk om dit echt een leuke dag te noemen. Het is voor veel mensen namelijk geen feestdag.’ Ze heeft daarom voor iets minder 'poespas' gekozen en draagt geen hoed.
Sandra Beckerman op Prinsjesdag
Sandra Beckerman op Prinsjesdag © Kati Piri

Wieke Paulusma

Wieke Paulusma van D66 kiest voor een jurk, vestje en haarband in verschillende kleuren groen. Net als Stieneke van der Graaf heeft zij haar moeder uitgenodigd.
Paulusma laat op Instagram weten dat er over Prinsjesdag zelf veel te zeggen is, maar ze laat het bij één ding: 'Wat vind ik het bijzonder dat mijn moeder deze keer mee is.'

Roelien Kamminga

Het vijfde en laatste Gronings Kamerlid in dit rijtje neemt niet haar moeder, maar haar vader mee naar Den Haag. Roelien Kamminga (VVD) staat op de foto naast haar vader in een groene jurk, met een bruine leren riem. Kamminga draagt misschien wel het opvallendste hoofddeksel van de Groningse dames. Helaas geeft ze er geen uitleg bij op Twitter.