Groningen voor achtste keer genoemd in Troonrede, ook asielproblematiek komt voorbij

Koning Willem-Alexander leest de Troonrede voor
Koning Willem-Alexander leest de Troonrede voor © ANP
Koning Willem-Alexander heeft de gaswinning opnieuw benoemd in zijn jaarlijkse Troonrede. De koning sprak namens het kabinet uit dat de nasleep van de gaswinning voor het kabinet ‘pijnlijk en beschamend’ is.
Met deze woorden wordt de gaswinning voor de achtste keer op rij genoemd in de Troonrede.

'Zo snel mogelijk compensatie'

Daarin trok het kabinet het boetekleed aan voor de problemen in het bevingsgebied.
‘Het kabinet voelt de absolute plicht om recht te doen aan de inwoners van van het aardbevingsgebied in Groningen en de slachtoffers van de Toeslagenaffaire’, zegt de Koning over Groningen. ‘Het blijft pijnlijk en beschamend dat zoveel mensen en gezinnen in grote problemen zijn gekomen door fouten en nalatigheid van de overheid. Alles is gericht op zo snel mogelijk compensatie en zo snel mogelijk herstel. Helaas kost dat tijd, ondanks de inspanningen van veel mensen en de ruime inzet van middelen.’

'Schrijnende situaties in asielopvang'

Met de passage over de gaswinning is Groningen één keer zo specifiek genoemd. De asielproblematiek in Ter Apel wordt ook genoemd, maar in de Troonrede wordt er niet direct verwezen naar de omstandigheden bij het aanmeldcentrum. De koning verwoordt het in meer algemene bewoording als volgt:
‘Deze zomer ontstond er in korte tijd een tekort aan opvangplekken voor asielzoekers, met schrijnende en ongewenste situaties als gevolg. Het kabinet rekent zich dit aan en werkt met gemeenten en andere betrokken organisaties aan oplossingen. Ons asielsysteem is en blijft gebaseerd op het uitgangspunt dat er altijd plek is voor mensen die vluchten voor oorlog, geweld en onderdrukking.’

Steunpakket voor energiecrisis

De Troonrede richt zich dit jaar voornamelijk op de energiecrisis en de gevolgen voor laag- en middeninkomens. Het kabinet kondigt een pakket van 18 miljard euro aan om de ergste zorgen van deze groepen weg te nemen. ‘Het is pijnlijk dat steeds meer mensen moeite hebben om hun rekeningen te betalen’, zegt de koning daarover.

Kansen voor waterstof in Groningen

Indirect zit er meer in het vat voor Groningen. Om de industrie te verduurzamen, kondigt het kabinet ook investeringen aan in duurzame oplossingen als waterstof. Groningen profileert zich juist als waterstofprovincie, met name voor de chemische industrie in de Eemsdelta.