Groningse studente ontwerpt jurk voor Prinsjesdag: 'Ik ben echt trots op mezelf'

Ghazo aan het werk in het atelier
Ghazo aan het werk in het atelier © RTV Noord
Drie jurken die vandaag op Prinsjesdag te zien waren tijdens de troonrede, zijn ontworpen door studenten van het Alfa College in Groningen. Ghazo Azad Mohammed maakte er één en is apetrots op het resultaat.
Afgelopen studiejaar kregen studenten van de opleiding Fashion Design opdracht van de provincie Groningen om voor Prinsjesdag kleding te ontwerpen voor de aanwezige gedeputeerden. Ghazo Azad Mohammed ontwierp een jurk voor gedeputeerde Fleur Gräper.
Na weken werk aan een moodbord, tekeningen, patronen, een prototype en uiteindelijk de ‘echte’ jurk, is het vandaag dé dag: Fleur Gräper draagt de blauwgroene creatie in Den Haag tijdens Prinsjesdag.
De vrouwelijke gedeputeerden showen hun jurken:

Griekse invloeden

Rond het middaguur wacht Ghazo in het naai-atelier van haar moeder met spanning op de livestream vanuit Den Haag. Vanachter haar naaimachine, tussen garen en scharen, vertelt ze hoe ze bij het ontwerp van de jurk is gekomen.
De pilaren en de plooien van de Griekse stijl heb ik verwerkt in de stijl van de jurk
Ghazo Azad Mohammed
‘Ik heb mij laten inspireren door de Grieken. De pilaren en de plooien van de Griekse stijl heb ik verwerkt in de stijl van de jurk.'
Verder heeft Ghazo zich moeten houden aan bepaalde wensen van de gedeputeerde: de jurk moest een bepaalde mouwlengte hebben en het decolleté mocht niet te diep zijn. ‘De jurk moest wel echt voor Prinsjesdag zijn natuurlijk’, aldus de ontwerpster.
Ghazo maakte de jurk voor Fleur Gräper: 'Ben echt trots'

Trots op haar werk

Terwijl haar moeder stralend meekijkt vanuit het deurkozijn, krijgt Ghazo op haar telefoon de eerste foto’s binnen van Fleur Gräper in Den Haag, in de jurk. Ontroerd kijkt ze er naar: ‘Wauw wat mooi... Ik ben nu wel echt trots op mezelf.’
In de live-uitzending komt Gräper helaas niet in beeld.
Fleur Gräper toonde zich blij met haar jurk:

Een 9,5 als cijfer

Ghazo is klaar met haar opleiding en neemt nu een tussenjaar om in het naai-atelier van haar moeder te werken. In de toekomst wil ze zeker nog meer jurken en andere kledingstukken ontwerpen. Talent heeft ze in ieder geval genoeg: de jurk van Ghazo is op school beoordeeld met een 9,5.