Zwaarst mogelijke aardbeving in Groningen niet 7.2 maar 6.5 op schaal van Richter

De Groningse aardbevingsvlag bij een woning
De Groningse aardbevingsvlag bij een woning © Tristan Braakman/RTV Noord
De zwaarst mogelijk aardbeving die Groningen zou kunnen treffen heeft geen zwaarte van 7.2 maar van 6.5 op de schaal van Richter.
Tot deze conclusie komen internationale topexperts op basis van een wetenschappelijke conferentie die de NAM onder toezicht van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft georganiseerd.
De zwaarst mogelijke beving die in Groningen zou kunnen optreden, ligt volgens de experts ergens tussen de 4.0 en 6.5 op de schaal van Richter, waarbij de meest waarschijnlijke waarde wordt geschat op een magnitude van 4.6. In 2016 liep de bandbreedte nog van 4.0 tot 7.2 op de schaal van Richter met de inschatting dat 5.0 de meest waarschijnlijke waarde was.

'Toezeggingen moeten worden nagekomen'

De inschatting van de zwaarst mogelijke beving wordt gebruikt voor risicoberekeningen over de aardgaswinning in Groningen en voor het vaststellen van de mate van versterking van gebouwen. Het is nog onduidelijk welke gevolgen deze nieuwe bevindingen hebben voor de versterkingsopgave in onze provincie. Het SodM benadrukt dat gedane toezeggingen aan bewoners moeten worden nagekomen.