Nieuw hoofdstuk in Skaeve Huse-soap: weg doorkruist toekomstige woonvorm

Het terrein in Harkstede is nog niet in gebruik als woonvorm
Het terrein in Harkstede is nog niet in gebruik als woonvorm © Robert Pastoor\RTV Noord
De komst van de woonvorm Skaeve Huse in Harkstede zorgde in het dorp al voor heel wat onrust. Die onrust laait opnieuw op nu de nabijgelegen stadswijk Meerstad z'n nieuwe plannen heeft gepresenteerd. Een nog aan te leggen weg doorkruist namelijk het terrein van de opvang voor mensen met psychiatrische problemen.
In die nieuwe plannen is op het grondgebied van de woonvorm namelijk een weg ingetekend die je in Meerstad moet brengen. Het gaat om een schets, maar de weg wordt daarin wel aangemerkt als favoriete optie. De gemeente heeft volgens omwonenden nog geen duidelijkheid verschaft over hoe die twee zaken zich tot elkaar verhouden. De woonvorm is tijdelijk en mag er maximaal tien jaar ondergebracht worden.
De situatie zoals die in het meest recente plan van Meerstad staat
De situatie zoals die in het meest recente plan van Meerstad staat © Meerstad/bewerking van RTV Noord

Onrust bij omwonenden

'Hoe de weg en de woonvorm zich tot elkaar verhouden?', zegt Silla Schouwstra, 'dat is wat mij betreft een groot raadsel.'
Schouwstra woont pal naast het stuk grond waar de woonvorm gebouwd gaat worden. Ze spreekt namens de Belangenvereniging Harkstede Groningen. Het dorp valt onder twee verschillende gemeenten, Groningen en Midden-Groningen. Om de belangen van de bewoners van de gemeente Groningen goed te vertegenwoordigen, is besloten om een aparte vereniging op te zetten.
Op dit moment vinden wij het vooral heel gek dat we opnieuw in onzekerheid zitten over dit hele proces
Silla Schouwstra - Belangenvereniging Harkstede Groningen
De omwonenden hebben volgens Schouwstra geen idee hoe de situatie opgepakt gaat worden door de gemeente. 'Op dit moment vinden wij het vooral heel gek dat we opnieuw in onzekerheid zitten over dit hele proces. Wij hebben dus geen idee hoe dit verder gaat.' Mocht de weg er komen dan is het nog maar de vraag wannéér die wordt aangelegd.
Voor de gemeente is één ding in elk geval duidelijk: de woonvorm gaat komen op de aangewezen plek, dat besluit is namelijk al genomen. Navraag wijst uit dat er wordt gewerkt aan de exacte invulling van het terrein. Als dat plan klaar is om te bespreken met de omwonenden zal dat gebeuren. De inbreng van bewoners zal vervolgens worden meegenomen in de definitieve versie van het zogenoemde inrichtingsplan.
Een voorbeeld van Skaeve Huse in Rotterdam. Deze woonvorm moet ook in Harkstede verrijzen
Een voorbeeld van Skaeve Huse in Rotterdam. Deze woonvorm moet ook in Harkstede verrijzen © ANP

Combinatie mogelijk?

Voor de Belangenvereniging Harkstede Groningen is de weg naar Meerstad in combinatie met de woonvorm simpelweg niet te maken. 'Die weg ligt midden over de woonvorm heen, dat bijt elkaar', constateert Schouwstra vanuit haar tuin. 'Het is voor ons op dit moment vooral onduidelijk.'
Op dit moment zitten wij weer in die mallemolen
Silla Schouwstra
Bijkomende onzekerheid is een eerdere uitspraak van voormalig wethouder Roeland van der Schaaf. Die liet in april aan de gemeenteraad weten dat de nog aan te leggen weg mogelijk gevolgen kan hebben voor positionering van de te plaatsen woningen. In het eerder aangehaalde inrichtingsplan zou duidelijk moeten worden wat de gevolgen zijn. Voor de omwonenden is dat dus nog niet duidelijk. Die tasten vooralsnog in het duister.

Beloftes niet waargemaakt

'Op dit moment zitten wij weer in die mallemolen', verzucht Schouwstra. 'Er is een nieuwe projectleider aangesteld vanuit de gemeente die zich bezighoudt met Skaeve Huse en daar moeten we dan weer mee kennismaken. Eerdere beloftes over ondersteuning die wij zouden krijgen vanuit de gemeente zijn niet waargemaakt en daarnaast komt de ondersteuner de afspraken ook niet na. Wij zijn er al met al eerlijk gezegd wel een beetje klaar mee.'