5 vragen en antwoorden over de nieuwe boostercampagne tegen corona

De ingang van een priklocatie
De ingang van een priklocatie © RTV Noord
Afgelopen maandag ging de vaccinatiecampagne van start. RTV Noord sprak over de herhaalprikken met UMCG-viroloog Bert Niesters, de GGD en verzamelde informatie via de Rijksoverheid. Uit die informatie wordt antwoord gegeven op vijf vragen over de herhaalprik.
Wie mogen de herhaalprik halen?
De eerste ronde prikken is bestemd voor ouderen. Alle 60-plussers krijgen in de komende weken een uitnodiging; voor hen wordt het de vijfde prik. Ook zorgpersoneel met patiëntencontacten wordt in deze ronde meegenomen. Zij ontvangen een uitnodiging van hun werkgever.
Vanaf begin oktober ontvangen mensen van 12 tot en met 59 jaar, die jaarlijks voor de griepprik worden uitgenodigd, de uitnodiging voor de herhaalprik van hun huisarts. Daarna kan iedereen vanaf 12 jaar die dat wil de prik halen. Wel moet er minstens drie maanden tussen de laatste vaccinatie of coronabesmetting en de herhaalprik zitten.
'Een belangrijk verschil met de vorige campagnes is dat de herhaalprik vrijwillig te halen is: niet iedereen krijgt dus een uitnodiging op de mat', aldus de GGD. Op de website van de Rijksoverheid kun je lezen wanneer welk geboortejaar aan de beurt is, zodat je een afspraak kunt maken als je dat wil.
Waarom is een herhaalprik nodig?
'Antistoffen die je na een infectie of vaccinatie aanmaakt, verdwijnen na verloop van tijd uit het bloed. Na een herhaalprik zijn de antistoffen voor langere tijd verhoogd. Hierdoor ben je beter beschermd tegen een coronabesmetting en tegen ernstige ziektes. Ook beschermen de vernieuwde vaccins beter tegen de omnikronvariant van het virus', zegt UMCG-viroloog Bert Niesters.
Met welke vaccins wordt er geprikt?
'De herhaalprik in het najaar wordt gegeven met vernieuwde mRNA-vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Deze beschermen tegen meerdere varianten van het coronavirus, zoals de omnikronvariant', zegt een persvoorlichter van de GGD Groningen.
'Om de herhaalprik te kunnen halen, moet de basis eerst op orde zijn. Dat betekent dat je eerst twee prikken met het vaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna, Novavax of AstraZeneca, of één prik na een coronabesmetting of één prik met Janssen moet hebben gehad. Voor mensen die twijfelen over mRNA-vaccins biedt GGD Groningen ook het Janssen- en Novavax-vaccin aan', aldus de GGD.
Waar kun je in Groningen een herhaalprik halen?
In Groningen kun je op verschillende locaties een herhaalprik halen. Zo zijn er locaties in Appingedam, Hoogezand, Scheemda en Veendam. In de stad Groningen kun je geprikt worden aan de Osloweg 55. Hier is tevens een speciale ruimte ingericht voor mensen met prikangst. Ook in Hanze Plaza aan de Protonstraat 16 kan geprikt worden. Alle locaties staan op de website van GGD Groningen en kunnen alleen op afspraak bezocht worden.
Waarom zou je de herhaalprik overwegen?
'Met een vaccinatie ben je minder vatbaar voor corona en word je minder ziek dan wanneer je geen prik hebt gehaald. Door je te laten vaccineren met een herhaalprik is de kans kleiner dat je in het ziekenhuis terechtkomt', vertelt Niesters.
Voor mensen met een kwetsbare gezondheid is de herhaalprik erg belangrijk, benadrukt hij. 'Mensen met een kwetsbare gezondheid lopen een hoger risico op ernstige ziektes, omdat hun immuunsysteem minder goed werkt. Een herhaalprik kan hen beter beschermen', zegt Niesters.
Niesters begrijpt dat jonge mensen, die in goede gezondheid verkeren, minder belang hebben bij een herhaalprik. 'Maar het is wel goed om te beseffen dat je met een vaccin de mensen om je heen ook beschermt. Zo kun je kwetsbaren extra beschermen door jezelf te vaccineren. Zeker als je met kwetsbaren werkt of veel met hen in contact komt is dit belangrijk.'