CdK na Troonrede: ‘Groningen heeft de oplossing voor de problemen van Nederland’

Commissaris der Koning René Paas
Commissaris der Koning René Paas © Martijn Folkers/RTV Noord
De Troonrede die koning Willem-Alexander vandaag hield is inspirerend en benoemt goed de spanningen in onze samenleving. Dat zegt commissaris van de Koning René Paas in een eerste reactie op de Troonrede, waarin Groningen voor de achtste keer op rij is genoemd.
In de Troonrede werd de toenemende polarisatie aangestipt en benadrukte de koning de waarden van onze democratie. ‘Ik vond het een inspirerend verhaal. De koning sprak namens het kabinet en ik constateerde dat het kabinet beseft dat het flink aan de bak moet’, zegt Paas.

'Groningen niet noemen zou raar zijn'

De commissaris van de Koning verwijst daarin naar de passage over de gaswinning. Dat Groningen wordt genoemd is inmiddels geen verrassing meer.
‘Het zou raar zijn wanneer deze soort van traditie juist tijdens de Parlementaire Enquête Gaswinning onderbroken zou worden. De problemen rond de gaswinning zijn op te lossen. Het is gepast dat de gedupeerden in het aardbevingsgebied in één lijn genoemd worden met de slachtoffers van de Toeslagenaffaire. Ze zijn door de overheid verschrikkelijk in de steek gelaten. Als je praat met getroffenen zijn ze over het algemeen niet heel complimenteus over de afhandeling van bevingsschade.’
Ik pleit ervoor om de opbrengst van het laatste gas in Groningen te laten landen
CdK René Paas
In dat licht bezien pleit Paas voor een opvallende maatregel. Want alhoewel de gaskraan in Groningen op de stand waakvlam wordt gezet, moet Groningen daar meer van profiteren, stelt hij.
‘De gaskraan in onze provincie staat op de stand waakvlam, wat ik vanuit strategisch oogpunt goed begrijp. Maar door de huidige gasprijs levert ons gas de Rijksoverheid veel geld op. Ik pleit ervoor om de opbrengst van dit gas in Groningen te laten landen.’

De waarheid van Paas

In de Troonrede kwamen verder verschillende aspecten aan bod waar Groningen volgens Paas een rol in speelt. Het kabinet wil onder meer inzetten op het verduurzamen van de industrie, die een grootverbruiker van gas is. Waterstof werd daarbij expliciet genoemd als een nieuwe vorm van energie. Groningen profileert zich juist als waterstofprovincie, zegt Paas.
Dat is de waarheid volgens Paas: ‘Groningen levert de oplossingen voor de problemen waar Nederland grotendeels mee kampt. We zijn een energieprovincie, we spelen een grote rol in de opvang van vluchtelingen en hier is ruimte voor woningbouw. Met wisselend succes probeer ik Den Haag daar op te wijzen. De ene keer heb ik gesprekken in Den Haag die wat kunnen opleveren, de andere keer is dat minder. Maar ik blijf de overtuiging houden dat wij veel voor Nederland kunnen betekenen.’