Wethouder wist wel degelijk meer van mogelijke verkoop TopsportZorgCentrum

Wethouder Inge Jongman voor het TopsportZorgcentrum
Wethouder Inge Jongman voor het TopsportZorgcentrum © Orange Pictures/Gemeente Groningen/Beeldbewerking RTV Noord
Meerdere oppositiepartijen in de gemeenteraad van Groningen trekken een uitspraak van sportwethouder Inge Jongman (ChristenUnie) over de mogelijke verkoop van het Topsportzorgcentrum in twijfel. FC Groningen wil het complete pand overnemen.
De twijfels over de uitspraak van de wethouder zijn ontstaan nadat de gemeenteraad inzicht heeft gekregen in het contact tussen de gemeente en de voetbalclub over het Topsportzorgcentrum. Daaruit blijkt iets anders dan de wethouder deed voorkomen.
Op 6 juli verklaart wethouder Jongman aan de gemeenteraad dat de FC zich niet heeft gemeld. 'Op dit moment is er nog helemaal geen voorstel', zegt ze.

Gemeente is eigenaar

Het TopsportZorgCentrum is nu nog voor het grootste gedeelte in handen van de gemeente. De FC heeft één verdieping aangekocht, maar op 15 juni laat de club in het openbaar weten dat ze tot een volledige aankoop wil overgaan. Een verzoek daarvoor ligt volgens directeur Wouter Gudde op dat moment ook al bij Euroborg N.V. , de eigenaar van het pand. Euroborg N.V. is in feite de gemeente, omdat die de enige aandeelhouder is.
Sporters werken zich in het TopsportZorgCentrum in het zweet
Sporters werken zich in het TopsportZorgCentrum in het zweet © FC Groningen

Tijdlijn

Uit een door de gemeente gepubliceerde tijdlijn valt te concluderen dat de gemeente al op 31 mei op de hoogte was van de aankoopwens van de FC. De club liet toen in het bijzijn van wethouder Jongman weten dat ze het complete centrum wilde overnemen.
Wij lezen dat de wethouder al op 31 mei over een mogelijke aankoop was geïnformeerd
Amrut Sijbolts - Stadspartij
Op 28 juni vindt er nogmaals een gesprek plaats over de aankoop. Bij dat gesprek zijn de gemeente, Euroborg N.V. én de voetbalclub aanwezig. Beide gesprekken vinden dus plaats vóór 6 juli, als de wethouder in een raadsdebat verklaart dat er van verkoop aan de FC geen sprake is. In werkelijkheid weet ze dan al bijna twee weken dat de club interesse heeft. Bij meerdere fracties zet dat kwaad bloed.

Onduidelijkheid

Woensdagavond willen die partijen van de wethouder horen hoe het precies zit zit. 'Er is veel onduidelijkheid', zegt Jalt de Haan (CDA). 'Er is een gemeente die zegt dat er geen sprake is van een aankoop, maar de FC heeft verklaard dat daar wel sprake van is. De tijdlijn laat daarnaast zien dat er wel degelijk contact over is geweest. Als je die tijdlijn leest dan zie je gewoon een voorstel aankomen.'
Ook bij andere partijen zijn er twijfels. 'Er is tijdens de raadsvergadering aan de wethouder gevraagd of ze op de hoogte was', stelt Amrut Sijbolts (Stadspartij). 'Ze zei dat ze van niks wist, maar wij twijfelen na het zien van de tijdlijn of dat wel zo solide is. We lezen namelijk dat ze op 31 mei al was geïnformeerd.' Twijfels zijn er ook bij de VVD: 'Dus wij willen weten wat de gang van zaken is geweest', zegt Rik Heiner.
D66 was dinsdagavond niet beschikbaar voor commentaar.