LTO Noord hoort in Troonrede 'totaal geen perspectief', MKB Noord 'gematigd positief'

Trienke Elshof (links) en Ton Schroor
Trienke Elshof (links) en Ton Schroor © ANP/RTV Noord
Landbouworganisatie LTO Noord vindt dat na afloop van de Troonrede nog volledig onduidelijk is wat het toekomstperspectief is voor de boeren. Midden- en kleinbedrijf organisatie MKB Noord is daarentegen gematigd positief na de mededeling dat ook het MKB mag rekenen op energiesteun.
De boeren vragen zich af wat de economische, sociale en culturele effecten op de landbouwsector gaan zijn van de kabinetsplannen voor water, klimaat en stikstof. Volgens voorzitter van LTO Noord, Trienke Elshof, is er in de plannen van het kabinet voorlopig nog niets terug te vinden van de gesprekken die de sector afgelopen zomer heeft gehad met gespreksleider Johan Remkes.

'Geeft geen duidelijkheid'

'De landbouw staat voor een onmogelijke opgave en het perspectief dat is toegezegd ontbreekt nog totaal', zegt Elshof tegen Omrop Fryslan. 'Dit geeft geen duidelijkheid.'
We kunnen pas weten hoe blij we hier mee zijn als we weten wat het betekent
Ton Schroor - directeur VNO-NCW MKB Noord
Dinsdag kwam plotseling naar buiten dat ook het midden- en kleinbedrijf mag rekenen op steun voor de hoge energieprijzen. Hoe groot die steun wordt, is nog niet bekend.
'We zijn hier blij mee, maar we kunnen pas weten hóé blij we hier mee zijn als we weten wat het betekent', zegt directeur Ton Schroor, directeur VNO-NCW MKB Noord tegen RTV Drenthe. Schroor hoopt op een substantiële bijdrage van de overheid.

Stevig voor de kiezen

Want ondernemers krijgen het de komende periode volgens hem ook stevig voor de kiezen. Hoge looneisen en een verhoging van de winstbelasting, terwijl corona pas net achter de rug is. 'Dat moet je ook meewegen als je kijkt naar de compenserende maatregelen die er mogelijk tegenover komen te staan', aldus Schroor, die bang is dat Nederlandse ondernemers straks Europees gezien niet meer concurrerend zijn.