Toch weer honderden asielzoekers wachtend voor poort aanmeldcentrum Ter Apel (update)

Tientallen asielzoekers hopen kort voor middernacht nog op een slaapplek
Tientallen asielzoekers hopen kort voor middernacht nog op een slaapplek © Ariënne Dozeman/RTV Noord
Een nieuwe systematiek en een noodverordening hadden het moeten voorkomen: grote groepen asielzoekers buiten wachtend bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Toch bivakkeren ruim tweehonderd asielzoekers dinsdagavond urenlang voor de poort. Kort voor middernacht werden de laatste wachtenden naar binnen gelaten.
Dinsdagmiddag komen ze met drie bussen aan in Ter Apel. Ze komen uit verschillende crisisnoodopvangen, waaronder Goes. In de ene bus zitten alleenstaande mannen die al ingeschreven zijn en nog wachten op een plek in de opvang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Meisje met roze knuffel

Uit een andere bus komen gezinnen met jonge kinderen. Een klein meisje met een grote roze knuffel stapt even na vieren uit en kijkt verschrikt naar de grote groep asielzoekers die voor de poort staat te wachten. Je ziet haar denken: 'Moeten we daar bij gaan staan?' Ondertussen ziet ze aan de andere kant van het hek COA-medewerkers, nog net niet met hun handen in het haar.
Achter de schermen is dan al duidelijk dat het vanavond spannend gaat worden: is er wel voor iedereen plek? Het naastgelegen IND-kantoor, dat eigenlijk niet bedoeld is voor de opvang van asielzoekers, is dan al helemaal vol. De luiken van het aanmeldloket zijn (al eerder) gesloten.
Rond 23:30 uur wachten nog tientallen asielzoekers voor de poort in Ter Apel
Medewerkers van het Rode Kruis zijn dan nog aanwezig om hulp te bieden. Ze zien de bussen met mensen terugkomen naar Ter Apel. 'Ik ga even kijken hoe het met ze gaat', zegt een vrijwilliger, terwijl hij naar zojuist aangekomen asielzoekers loopt. De asielzoekers weten niet waar ze aan toe zijn, hoe lang ze nog voor de poort moeten wachten en waar ze vanavond slapen.
De Rode Kruis-vrijwilliger hoopt dat ze hooguit een uur moeten wachten op duidelijkheid, maar die hoop is tevergeefs.
Asielzoekers voor de poort in een slaapzak
Asielzoekers voor de poort in een slaapzak © Yljo van Donselaar

Nog 200 mensen voor de poort om 20:30 uur

Rond half negen in de avond, zo'n vier uur later, staat er nog steeds een groep van ongeveer tweehonderd mensen voor de poort. Anderhalf uur later is de groep niet veel kleiner geworden, maar de temperatuur is ondertussen wel gedaald naar zo'n negen graden.
Ook een moeder en kind staan in de rij
Ook een moeder en kind staan in de rij © Yljo van Donselaar

Situatie om 23:00 uur nog onzeker

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat om 23:00 uur weten dat het onduidelijk is of iedereen een slaapplek krijgt. 'We werken op dit moment hard om iedereen een plek te kunnen geven. Dit kan de hele avond duren. Morgenochtend kunnen we een beeld geven van hoe de inspanningen hebben uitgepakt.'
Rond 23:30 uur staan er nog steeds mensen voor de poort
Rond 23:30 uur staan er nog steeds mensen voor de poort © Ariënne Dozeman/RTV Noord

Laatste wachtenden om 23:55 uur naar binnen

Ondanks het nadrukkelijk verbod van de veiligheidsregio overweegt vrijwilligersorganisatie MiGreat onder deze omstandigheden toch tenten uit te delen aan asielzoekers die nog steeds buiten wachten. 'Als er mensen buiten blijven wel, daar lijkt het nu nog steeds op', laat woordvoerder Roos Ykema weten.
De tenten bleken uiteindelijk niet nodig. Kort voor middernacht werden ook de laatste tientallen asielzoekers, die in de kou hadden staan wachten, naar binnen gelaten. Ze moesten dan wel slapen in een leeg klaslokaal. 'It's sleeping here or outside', kregen de asielzoekers daarbij te horen.