Al vierduizend ritten van Arriva uitgevallen dit jaar door personeelstekort

Een Arrivatrein
Een Arrivatrein © Arriva
In onze provincie zijn er in de eerste helft van dit jaar door personeelstekorten bij Arriva vierduizend ritten uitgevallen. Dat is het dubbele van alle uitgevallen ritten in 2021, meldt de Provincie Groningen.
In 2021 voerde Arriva 115.475 ritten uit in de provincie, waarvan 1855 werden geschrapt. Bij 135 van die ritten was er sprake van een 'personele oorzaak'. Volgens de provincie gaat het dan meestal om ziekteverzuim.

Verwijtbaar

In de eerste zes maanden van dit jaar reed Arriva 61.025 keer. Vanwege personeelstekort heeft de vervoerder de dienstregeling beperkt, waardoor 3982 ritten niet doorgingen. Op andere momenten vielen nog eens 469 ritten uit door personeelsproblemen. In totaal zijn er hierdoor 4451 ritten uitgevallen.
De provincie vindt dat Arriva 'niet de dienstregeling biedt die is afgesproken'. Volgens Arriva komt dat door het coronavirus, meldt de provincie. Die zegt dat de problemen 'verwijtbaar' zijn.

Geen vergoeding

Voor de ritten die Arriva niet heeft gereden, ontvangt de vervoerder geen vergoeding van de provincies Groningen en Friesland.
Limburg dreigde in augustus met maatregelen tegen Arriva. Ook daar vielen ritten uit door een tekort aan personeel.