Raad van State geeft Westerwolde huiswerk om woningplan Rundehaven in Ter Apel

Ingang van de Raad van State in Den Haag
Ingang van de Raad van State in Den Haag © ANP
De gemeente Westerwolde krijgt van de Raad van State een half jaar de tijd om nog eens haarfijn uit te leggen waarom de huidige bewoners van de Rundezoom in Ter Apel geen onaanvaardbare overlast zullen krijgen van het toenemende autoverkeer als er woningen bij gebouwd worden.
Dat blijkt woensdag uit een tussenuitspraak van de hoogste bestuursrechter. Die valt er vooral over dat Westerwolde geen verkeers- en parkeeronderzoek heeft gedaan, terwijl bewoners er sterk aan twijfelen of de huidige smalle Rundezoom wel geschikt is om nog meer verkeer te verwerken.

Twijfels

De bewoners vinden de Rundezoom te smal om nog meer verkeer te kunnen verwerken. De Raad van State twijfelt eveneens of de huidige weg het verkeer wel aan kan. Verder is niet duidelijk is of de nieuwe bewoners alleen op de eigen oprit mogen parkeren, of ook in de berm van de weg.
Volgens omwonenden zal zo de groene berm verdwijnen en zullen geparkeerde auto’s de weg nog smaller en gevaarlijker maken dan hij nu al is. Ook zal de gemeente moeten onderzoeken in hoeverre de bewoners tegenover de T-splitsing Rundezoom-De Runde meer last zullen krijgen van inschijnende koplampen.

Verplaatsen

De bewoners vinden dat de gemeente Westerwolde de kruising moet verplaatsen naar een plek waar niemand er last van heeft. De hoogste bestuursrechter vindt dat de gemeente ook op dat punt opnieuw moet uitleggen waarom die T-splitsing per se daar moet en waarom omwonenden daar geen last van zouden hebben.
Verder heeft het bestuursrechtscollege alle bezwaren verworpen. De bewoners van de Rundezoom waren ook tegen het volbouwen van de laatste open plekken in de wijk. De Raad van State vindt de locaties van de nieuwe woningen aanvaardbaar. Ook ziet de Raad geen andere obstakels, behalve dan het ontbreken van een degelijk verkeers- en parkeeronderzoek.
Als de gemeente het onderzoek heeft afgerond en opgestuurd naar de bewoners en het rechtscollege in Den Haag, zal de Raad met een eindoordeel komen.