Westerkwartier sluit crisisnoodopvang voor asielzoekers in Leek

De Topsporthal in Leek
De Topsporthal in Leek © Jan Been/RTV Noord
De crisisnoodopvang voor de asielzoekers in de topsporthal in Leek gaat dicht. De gemeente Westerkwartier heeft dat besloten om de verenigingen die normaal gebruik maken van de topsporthal tegemoet te komen.
Deze opvang in Leek is op Hemelvaartsdag geopend op verzoek van de Rijksoverheid vanwege de schrijnende situatie voor de poorten van het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Tot 1 oktober

Op dat moment was het de bedoeling de crisisnoodopvang enkele weken te gebruiken. Doordat de situatie voor de poorten van Ter Apel niet verbeterde, duurde dit langer dan verwacht. De laatste verlenging was gepland tot 1 oktober.
Om deze laatste verlenging mogelijk te maken, zijn de sportverenigingen die de Topsporthal normaal gebruiken tijdelijk uitgeweken naar andere locaties. Volgens de gemeente is het niet mogelijk nog langer alternatieven voor deze verenigingen te bieden. Daarom is besloten de crisisnoodopvang te sluiten.

Noodopvang Stad langer open

De gemeente Groningen heeft besloten om de crisisnoodopvang aan het Damsterdiep wel langer open te houden. Tot 1 december kunnen daar 120 asielzoekers worden opgevangen.
Op 1 oktober gaat ook de noodopvang in de Eurohal in Zuidbroek open. Daar kunnen in totaal vijfhonderd vluchtelingen worden gehuisvest.