Vrouw alsnog veroordeeld voor doodsteken vriend

© Erik Hogeboom
GRONINGEN - Een 34-jarige vrouw uit Assen, die in mei 2005 in Beerta haar toen 33-jarige vriend doodstak, is na een ontslag van rechtsvervolging en vervolgens vrijspraak alsnog veroordeeld.
Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde haar woensdag wegens doodslag tot 24 maanden cel, waarvan 18 maanden voorwaardelijk. De rechtbank in Groningen sprak de vrouw in maart 2006 vrij, omdat er sprake was van psychische overmacht.
De vrouw is als kind misbruikt, vernederd, bedreigd en mishandeld, en kwam uiteindelijk terecht in een relatie met het slachtoffer waar dat niet anders was. Na jaren te zijn mishandeld en bedreigd, stak ze haar vriend, terwijl hij sliep, dertien keer in borst, nek en hoofd.
Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel geëist en ging in hoger beroep tegen de vrijspraak. Maar ook het gerechtshof in Leeuwarden sprak de vrouw vrij omdat ze niet eens kon nadenken over de gevolgen van haar daad, en dus niet de opzet had haar vriend te doden. De Hoge Raad vernietigde dat oordeel in cassatie weer en gebood het gerechtshof in Arnhem opnieuw naar de zaak te kijken. Het gerechtshof in Arnhem rekent de vrouw de dood van haar vriend wel aan, maar acht haar ook sterk verminderd toerekeningsvatbaar.
De vrouw hoeft overigens niet de cel in omdat ze al in voorarrest heeft gezeten.