Sportschool Jaap Schuitema viert negende dan: ‘Bijzonderder krijg je het niet’

Leden Sportschool Jaap Schuitema proosten op negende Dan
Leden Sportschool Jaap Schuitema proosten op negende Dan © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
Het is maar voor weinigen weggelegd, de negende dan bereiken in de Japanse zelfverdedigingskunst jiu-jitsu. De 72-jarige Jaap Schuitema uit Stad heeft als vierde Nederlander ooit deze 'dan-graad' bereikt.
Afgelopen zondag werd de rode band, die hoort bij de negende dan, officieel uitgereikt op Papendal door de Judobond Nederland. Deze eer kwam Schuitema toe, vanwege zijn buitengewone inzet voor de sport.
Dinsdagavond werd dat ook nog eens gevierd in de eigen Sportschool Jaap Schuitema in Groningen.
Negende dan voor 72-jarige Jaap Schuitema
‘Ik ben eigenlijk erg trots. Na heel veel werk voor de judobond, en met name voor het jiu-jitsu, denk ik dat dit een hele goede beloning is geweest. Ik heb me zeker dertig jaar bij de judobond Nederland intensief beziggehouden met het jiu-jitsu’, aldus Schuitema.

'Geluk dat we zo’n geweldige leraar hebben'

Ook de leden zijn trots op de mijlpaal van hun trainer. ‘Zo’n rode band... Bijzonderder krijg je het niet. Het is de hoogste gradatie die een jiujitsuka heeft in Nederland, en die is gelukkig voor onze trainer, dus dat is geweldig’, aldus Sherlock Telgt. Bert Jurrema voegt toe: ‘Wij hebben het geluk dat we zo’n geweldige leraar hebben met zoveel ambitie.’
Groepsfoto met Jaap Schuitema helemaal links in beeld
Groepsfoto met Jaap Schuitema helemaal links in beeld © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
Ook een van de dochters van Jaap Schuitema vindt het een speciale gebeurtenis. ‘Ik ben heel trots. Er zijn ook leerlingen die vandaag niet getraind hebben, of mensen die hier getraind hebben en elders wonen, die toch vanavond even langskomen om hem te feliciteren. Dat is heel bijzonder’, aldus Tineke Plagmeijer.

Biertje

Schuitema drinkt er nog eentje op met de leden van zijn eigen sportschool, waar hij veelvuldig gefeliciteerd is. ‘Dat geeft een gevoel van waardering en dat is een heel goed gevoel’, besluit Schuitema.