Onverwachtse raadsmeerderheid lijkt tegen verkoop TopsportZorgCentrum te zijn

Een auto rijdt voor het TopsportZorgCentrum langs
Een auto rijdt voor het TopsportZorgCentrum langs © ANP
In de gemeenteraad van Groningen is onverwacht een raadsmeerderheid ontstaan die tegen de verkoop van het TopsportZorgCentrum is. Coalitiepartij GroenLinks ging eerder niet voor een mogelijke verkoop liggen, maar inmiddels laten ze weten toch geen voorstander van een verkoop te zijn. De kwestie rondom de verkoop is actueel omdat FC Groningen het gebouw volledig wil overnemen van de gemeente.
Tot drie keer toe liet GroenLinks-raadslid Peter Swart weten geen voorstander te zijn van een verkoop. Dat is opmerkelijk, want onlangs stemde de partij tegen een voorstel dat ook daadwerkelijk als doel had om het TopsportZorgCentrum in handen van de gemeente te houden. De grootste partij van de gemeente wil het pand houden omdat het huidige concept hun tevreden stemt. In het pand komen top- en breedtesport samen en er is eveneens ruimte voor bedrijven. 'Het is heel belangrijk om samen iets te gaan doen en niet alleen. Want daarmee kom je verder', zegt Swart. 'Kruisbestuiving is juist erg belangrijk.'

Partijen ruiken kansen

Dat viel de fracties van CDA en D66 ook op, twee partijen die samen met een aantal andere partijen tegen de verkoop zijn en zich daar al wel over hebben uitgesproken. 'Het is fijn dat GroenLinks tenminste duidelijk is', zegt Jalt de Haan (CDA). 'Ze willen het eigenlijk niet verkopen, dat is duidelijk.' Hij kreeg daarbij bijval van D66: 'Fijn inderdaad, dat er duidelijke taal te horen valt van GroenLinks, die niet willen verkopen', zegt Jim Lo-A-Njoe, die eveneens constateert dat GroenLinks eerder een andere opvatting was toegedaan.
Lo-A-Njoe vraagt zich dan ook af of GroenLinks bij een nieuwe stemming wel aangeeft tegen de verkoop zijn. Na enig aarzelen besluit Swart daar echter geen antwoord op te geven. 'Wat ik heb gezegd is dat wij er in elk geval geen voorstander van zijn om het te verkopen', herhaalt hij voor de derde keer.

Wat zijn die woorden waard?

Wat die woorden waard zijn, wordt vermoedelijk binnenkort duidelijk. D66 heeft al aangekondigd opnieuw een poging te doen om een verkoop te blokkeren via een voorstel in de gemeenteraad. Naast D66 zijn PVV, VVD, CDA, Stadspartij en Partij voor het Noorden ook tegen de verkoop. Als GroenLinks dat rijtje daadwerkelijk aanvult is een meerderheid van de gemeenteraad tegen de verkoop. De overige coalitiepartijen hebben aangegeven minder moeite te hebben met een verkoop.
De kans is aanzienlijk dat de gemeenteraad binnenkort opnieuw in debat gaat over een verkoop, want sportwethouder Inge Jongman (ChristenUnie) liet woensdag weten dat FC Groningen zich officieel heeft gemeld om het pand te kopen. De inhoud van het bod is bij haar onbekend. Het zou sinds vrijdag bij de Euroborg NV liggen en de vertegenwoordiging van dat orgaan heeft de wethouder op de hoogte gebracht van het officiële bod. De gemeente Groningen is de enige aandeelhouder van die NV.
Inge Jongman van de ChristenUnie
Inge Jongman van de ChristenUnie © Gemeente Groningen

Rol van wethouder

De wethouder deed in een eerder debat voorkomen dat er niks concreets speelde rondom de verkoop van het pand aan FC Groningen. Meerdere raadspartijen twijfelden aan haar woorden, omdat de FC al in het openbaar had laten weten tot een aankoop te willen overgaan. Jongman benadrukt dat ze de raad te allen tijde volledig heeft geïnformeerd en dat er dus nu pas sprake is van een officieel bod.
Meerdere partijen lieten merken niet erg tevreden te zijn over de eerdere communicatie van de wethouder. 'Wij merkten tijdens het eerdere debat veel onduidelijkheid', aldus CDA'er De Haan. 'Procedureel gezien lag er misschien geen voorstel, maar er waren gesprekken over intenties en over vervolgstappen. Dit vraagt simpelweg om regie vanuit de raad en het college.' De VVD steunde die woorden: 'Waarom is er geen open kaart gespeeld? Volgens mij is lang niet alles verteld.'
Toch was er ook steun voor Jongman van coalitiepartijen, zoals haar eigen ChristenUnie. 'Waarom moeten wij hier over debatteren als we nog niet eens weten hoe het voorstel van de FC eruitziet?', vroeg Laurent Dwarshuis zich af. Partij voor de Dieren vindt dat de wethouder wel de juiste weg heeft gekozen. 'Wij zijn goed geïnformeerd', aldus Janette Bosma.