Statenoppositie boos dat provincie niet wacht met Dubbele Dijk

De Dubbele Dijk bij Bierum
De Dubbele Dijk bij Bierum © Waterschap Noorderzijlvest
Het college van Gedeputeerde Staten moet een pas op de plaats maken met de nieuwe plannen voor de Dubbele Dijk. Eerst moet het onderzoek van de Noordelijke Rekenkamer op tafel liggen.
Dat vinden de oppositiepartijen SP, Groninger Belang, Partij voor het Noorden, Forum voor Democratie, PVV, Partij voor de Dieren, 50 Plus en BVNL.
Het college wil onder leiding van gedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) doorgaan met de Dubbele Dijk bij Bierum met het aanleggen van een zogeheten getijdenduiker. Deze duiker moet het mogelijk maken dat er gecontroleerd zeewater doorheen stroomt. De kosten van het project worden ingeschat op ruim acht miljoen euro.

Geen ongeoorloofde staatssteun

Hamster legde afgelopen vrijdag uit dat de provincie opdracht gaf voor twee onderzoeken waaruit moet blijken dat er onder meer geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun aan Bakker Bierum. De provincie pacht de grond voor ruim 25 jaar van het bedrijf voor een pachtsom van 8,8 miljoen euro.
De oppositie in Provinciale Staten vroeg zich eerder af of de pachtsom niet veel te hoog was en vroeg om een onderzoek van de Noordelijke Rekenkamer. De partijen willen Hamster op het hart drukken te wachten met de aanleg van de getijdenduiker.
De provincie heeft zelf bijgedragen aan de vertraging van het onderzoek
Leendert van der Laan - PvhN
‘De provincie heeft zelf bijgedragen aan de vertraging van het onderzoek van de Noordelijke Rekenkamer’, zegt Statenlid Leendert van der Laan (PvhN). ‘Op 3 februari vroeg de Rekenkamer stukken op bij de provincie over de Dubbele Dijk en de pachtconstructie met Bakker Bierum. De provincie verstrekte deze pas op de avond van 9 mei, vlak voor de gestelde deadline van 10 mei.’
Waar de oppositiepartijen boos over zijn is dat het provinciebestuur het onderzoek van de Noordelijke Rekenkamer negeert en op eigen houtje zelf onderzoeken is gaan uitvoeren, zonder Provinciale Staten daarin te hebben gekend.

'Dit is onbestaanbaar'

‘Dit is onbestaanbaar’, vindt Bram Schmaal (Groninger Belang). ‘Je neemt zo de Rekenkamer niet serieus, ik vind het echt niet kunnen. De provincie kan best wachten op de uitkomsten van dat onderzoek, voordat het verder gaat met de Dubbele Dijk.’
Het project Dubbele Dijk raakte in opspraak nadat Nieuwsuur in het voorjaar van 2021 naar buiten bracht dat er sprake was van vriendjespolitiek rond de komst van Google. Het bedrijf Bakker Bierum werd daarbij uitgelicht, waarbij ook de pachtconstructie voor de Dubbele Dijk naar voren kwam.
Jacques Sluysmans, hoogleraar ontnemingsrecht aan de Radboud Universiteit, stelde dat de provincie te veel geld betaalde aan Bakker Bierum voor de pacht van de grond voor het project Dubbele Dijk.