Ook Groningse arbeidsmarkt steeds krapper in bijna alle sectoren

Een horecagelegenheid doet een oproep voor personeel
Een horecagelegenheid doet een oproep voor personeel © ANP
In de meeste sectoren op de Groningse arbeidsmarkt is een groot tekort aan personeel. Het UWV spreekt over een opmerkelijke situatie.
In Groningen is sprake van een krappe tot zeer krappe situatie op de arbeidsmarkt. Dat geldt voor bijna alle sectoren, blijkt uit cijfers van het UWV. Wel is de krapte op de arbeidsmarkt in onze provincies en andere noordelijke provincies minder groot dan in de rest van Nederland, zegt UWV-woordvoerder Marieke Schramm.

Krapte op de markt

Het UWV berekent de krapte op de arbeidsmarkt aan de hand van het aantal vacatures. Daarnaast kijkt de overheidsinstelling naar het aantal mensen dat korter dan een half jaar een WW-uitkering heeft. Op de kaart die de krapte op de arbeidsmarkt weergeeft per provincie, kleurt bijna heel Nederland donkerrood. Groningen kleurt lichtrood. Dat de krapte op de markt zich ook in Groningen voordoet, zij het in mindere mate, is volgens Schramm opmerkelijk.
Kaart met spanningsindicator. Links: Groningen kleurt lichtrood. Rechts: Groningen staat op 'krap'
Kaart met spanningsindicator. Links: Groningen kleurt lichtrood. Rechts: Groningen staat op 'krap' © UWV

Als een olievlek

De ontwikkeling van een ruime naar krappe arbeidsmarkt heeft zich vanuit de Randstad uitgebreid naar het Noorden, zegt Schramm. ‘De krapte breidde zich uit als een olievlek.' Belangrijke oorzaken daarvoor zijn volgens het UWV de vergrijzing en minder instroom van afgestudeerden in bepaalde beroepssectoren.
Maar de krapte heeft volgens haar ook te maken met de coronalockdowns. 'We hebben alles weer opengegooid en zijn als samenleving veel meer gaan consumeren dan voorheen, daar is ook personeel voor nodig.'
Eén sector op de Groningse arbeidsmarkt heeft minder te kampen met personeelstekorten: de creatieve en taalkundige sector. Maar ook hier is een verschuiving te zien; de arbeidsmarkt voor journalisten, grafisch vormgevers en acteurs was altijd ruim, maar krijgt nu het stempel ‘gemiddeld’.