OM eist celstraf tegen Delfzijlster die massamoordenaar Breivik citeerde

Chatdienst Telegram
Chatdienst Telegram © ANP
Tegen een 24-jarige man uit Delfzijl die wordt verdacht van opruiing tot terrorisme is donderdag een taakstraf van zestig uur geëist. De verdachte, Laurens van der W., deelde vorig jaar in een rechts-extremistische Telegram-groep manifesten van de Noorse massamoordenaar en rechts-extremist Anders Breivik.
Naast de taakstraf eiste de officier een celstraf van 71 dagen, waarvan zestig dagen voorwaardelijk. De verdachte zat vorig jaar elf dagen vast.

Anders Breivik is de dader van de aanslagen in Noorwegen in 2011, waarbij in totaal 77 mensen om het leven kwamen. Hij werd in augustus 2012 veroordeeld voor meervoudige moord en terrorisme. Breivik schreef voorafgaand aan de aanslag een manifest met onder meer extreemrechtse en anti-islamitische teksten.

'Strijden tegen wat ons in de weg staat'

Behalve het delen van het manifest van Breivik plaatste Van der W. opruiende teksten in de besloten groep. Zo schreef hij over het manifest van Breivik: '1500 pagina's aan hardcore wijsheid en superonderbouwde argumenten.' En: 'Het is tijd dat we ons als blanke Nederlanders onder één banier verenigen en ten strijde trekken tegen alles wat ons in de weg staat."
In de groep profileerde hij zich als racist en nationalist met een afkeer van moslims, joden, homoseksuelen en transgenders. Hij schreef onder meer: 'Als ik mijn gang mocht gaan, begonnen we vandaag nog met de zuivering'. Daarmee trok hij de aandacht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), wat leidde tot zijn arrestatie.
Ik ben geen terrorist... Ik was boos en gefrustreerd
Laurens van der W. - Verdacht van opruiing tot terrorisme
De man uit Delfzijl bekende in de Rotterdamse rechtbank dat de teksten, die de rechtbankvoorzitter als 'eersteklas racistisch' bestempelde, van hem afkomstig zijn. 'Ik heb die dingen inderdaad gezegd, maar niet met de bedoeling om aan te zetten tot geweld.' Van der W. vertelde dat hij zich zo voordeed omdat hij een verzamelaar is van extremistische literatuur. Hij hoopte mensen in de groep te verleiden zeldzame boeken met hem te delen.
'Ik heb die mensen naar de mond gepraat, met het idee dat ze met mij informatie zouden delen. Ik ben geen extremist, geen terrorist. Ik wil niet dat er geweld gebruikt wordt. Ik ben geen racist. Ik was boos en gefrustreerd. Ik heb me ongenuanceerd uitgelaten.'

Kans op herhaling groot

De officier van justitie acht de kans op herhaling groot en noemt de verdachte geradicaliseerd. Hij eiste naast de cel- en werkstraf dat Van der W. een psychologische behandeling afmaakt en vroeg om een verbod op het bezoeken van websites en discussiegroepen waar rechts-extremistisch materiaal beschikbaar is.
De advocaat van Van der W. pleitte voor vrijspraak. Zij noemde onder meer opruiing moeilijk te bewijzen. De rechtbank doet op 6 oktober uitspraak.