Concours Hippique Zuidbroek op andere locatie niet haalbaar: 'Een enorme klap'

Sanne Thijssen won de Grote Prijs van Zuidbroek in 2017
Sanne Thijssen won de Grote Prijs van Zuidbroek in 2017 © Mariol Middel Fotografie
Na een zoektocht van een aantal dagen is het de organisatie van het Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen niet gelukt om een andere locatie te vinden voor haar paardensportevenement. Omdat de Eurohal in Zuidbroek het komende halfjaar in gebruik is voor de opvang van vluchtelingen, is er geen plek voor de paarden.
De Stichting Ruitersport Noord Nederland (SRNN) werd vorige week overdonderd door het besluit van de gemeente Midden-Groningen, de Rijksoverheid en hotel Van der Valk. Laatstgenoemde partij is de verhuurder van de Eurohal.
'De afgelopen dagen hebben we geprobeerd om te kijken wat de mogelijkheden zijn om een gelijkwaardig evenement op poten te zetten, maar we zijn erachter gekomen dat het niet haalbaar is op korte termijn. Op een andere plek krijg je niet de sfeer en gezelligheid zoals in Zuidbroek. Wij staan voor paardensport in de volle breedte en dat moet het concours uitstralen. Ook de beschikbaarheid en het regelen van vergunningen ligt moeilijk. Het is een enorme klap', vertelt voorzitter Aaldert de Vrieze. Hij lichtte donderdagmiddag de vele vrijwilligers in over de situatie.
We moeten dit nu betalen van het geld dat we opzij hadden gelegd voor het jubileum van volgend jaar
Aaldert de Vrieze - Voorzitter SRNN

Teleurstelling

Er waren al kosten gemaakt voor het grootste indoor paardenevenement van Noord-Nederland, dat steevast eind december plaatsvindt. Zo waren de tribunes al gereserveerd en betaald. 'We krijgen het bedrag niet terug. Deze kosten verdienen we normaal gesproken terug tijdens het concours. Ik ben hevig teleurgesteld dat dat nu niet lukt. We moeten dit nu betalen van het geld dat we opzij hadden gelegd voor het jubileum van volgend jaar', stelt De Vrieze somber.
In 2023 zou de zestigste editie van het evenement gehouden worden, maar ook dat wordt nu een jaar uitgesteld. De afgelopen twee edities van het Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen gingen ook al niet door vanwege de coronacrisis. Om de gemaakte kosten te compenseren zal de organisatie aankloppen bij overheden en hotelketen Van der Valk.
De Eurohal in Zuidbroek
De Eurohal in Zuidbroek © Venema Media

Exloo als alternatief

Schrale troost is dat noordelijke paardensportliefhebbers rond de kerstdagen en Oud en Nieuw wel aan hun trekken kunnen komen, maar dan in Drenthe. 'Het Hippisch Centrum Exloo heeft zich aangemeld om het concours met de volledige programmering in dezelfde periode te organiseren. Zo is er in ieder geval rond die feestdagen een mogelijkheid om paardensport te beoefenen en te bezoeken.'
De Vrieze spreekt van een tussenoplossing in Exloo. 'Het is zo afgesproken dat de organisatie volgend jaar weer naar SRNN in Groningen gaat. Dat is inclusief de hengstencompetitie.'