Tweetal uit Hoogezand veroordeeld voor zorgfraude: 'Onacceptabel'

De rechtbank van Groningen
De rechtbank van Groningen © Jos Schuurman/FPS
De rechtbank heeft twee Hoogezandsters van 31 en 43 jaar veroordeeld voor zorgfraude. Het tweetal heeft volgens de rechter zorg gedeclareerd die niet geleverd is.
De ene verdachte kreeg daarvoor een celstraf van 24 maanden en een beroepsverbod in de zorg voor zeven jaar opgelegd. De andere verdachte kreeg een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, een taakstraf van 240 uur en eveneens een beroepsverbod in de zorg voor zeven jaar.
De fraude kwam aan het licht nadat de gemeente Midden-Groningen en andere betrokken partijen een onderzoek instelden naar een zorgorganisatie, die was opgericht door een van de verdachten. Daaruit kwam naar voren dat veel meer thuiszorg werd gedeclareerd dan daadwerkelijk geleverd werd. Ook bleek dat declaraties niet klopten. Omdat het vermoeden van opzet groot leek, werd aangifte bij de FIOD gedaan.

Toezicht aangescherpt

Wethouder Evert Offereins van de gemeente Midden-Groningen laat weten :erg blij te zijn met de veroordeling. 'We vinden fraude met zorggeld onacceptabel. En met deze veroordeling voorkomen we bovendien dat deze mensen weer onder een andere naam door kunnen gaan met deze misdaden.'
Om fraude met zorggeld tegen te gaan, heeft de gemeente het toezicht hierop aangescherpt. Er is meer onderzoekscapaciteit beschikbaar gesteld en nieuwe zorgaanbieders worden gecontroleerd. Hiervoor heeft de gemeente extra mensen in dienst genomen.