Donar haalt ervaring in huis en contracteert Artjoms Butjankovs

Artjoms Butjankovs op archieffoto
Artjoms Butjankovs op archieffoto © ANP
Donar heeft snel gereageerd op het vertrek van Mindaugas Kacinas, wiens contract maandag ontbonden werd. De Groningse basketbalclub heeft met Artjoms Butjankovs een nieuwe power forward in huis gehaald. De meervoudig international van Letland komt over van het Italiaanse Pallacanestro Reggiana.
De 31-jarige Butjankovs was in de laatste zes seizoenen goed voor behoorlijk wat speelminuten, waarin hij per wedstrijd goed was voor 10 tot 17 punten en 5 tot 8 rebounds.

Oorlog drijft Butjankovs naar Italië

Hij startte zijn basketbalcarrière in zijn thuisland bij Keizarmes, Barons (beide één seizoen) en Valmiera (twee seizoenen), waarna hij overstapte naar Ventspils. Daar deed hij ervaring op in de Eurochallenge, EuroCup en FIBA Europe Cup. Daarna speelde hij onder meer voor VEF Riga. Afgelopen seizoen kwam Artjoms op het hoogste niveau uit voor BC Samara in Rusland, maar na de de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zocht hij een andere club. Dat werd Pallacanestro Reggiana.
Butjankovs laat op de website van Donar weten dat hij de club dankbaar is dat hij de kans krijgt om zijn kwaliteiten te mogen laten zien. 'Zoals bekend heb ik vorig seizoen in de Russische Superliga gespeeld, maar door de oorlog kon ik daar niet blijven. Het is niet eenvoudig om je hele leven in één keer om te moeten gooien, maar ik accepteer alle uitdagingen van het leven', laat de Let weten. Een oordeel vellen over waar hij goed en minder goed in is, laat hij aan de fans over, stelt hij.

Fysiek

'Ik hoop dat de fans van mijn stijl houden en hun eigen oordeel geven gedurende het seizoen. Op dit moment zit ik vol energie om het team te helpen alle doelen te behalen in de verschillende competities', aldus de power forward. Technisch directeur Drago Pasalic is ervan overtuigd dat de kersverse aanwinst daaraan kan bijdragen. 'Met hem voegen we bovendien meer fysieke aanwezigheid onder de ring toe.'