Groninger Rien Schuurhuis rijdt het WK wielrennen in dienst van de paus en Vaticaanstad

Rien Schuurhuis met zijn zoontje Tomas in Vaticaanstad
Rien Schuurhuis met zijn zoontje Tomas in Vaticaanstad © Athletica Vaticana
Als het wielerpeloton zondagochtend (Nederlandse tijd) in Australië strijdt om de wereldtitel, rijdt er naast Bauke Mollema nog een tweede Groninger mee. Geboren Stadjer Rien Schuurhuis (40) is namens Vaticaanstad deelnemer aan het WK.
Daarmee heeft Schuurhuis de primeur namens het kleinste onafhankelijke staatje ter wereld, dat wordt geregeerd door de paus. Nooit eerder deed een wielrenner uit Vaticaanstad mee aan de wereldkampioenschappen wielrennen.

Opvallend, maar onbekend

Schuurhuis is een van de opvallendste namen op de deelnemerslijst, maar tegelijk ook een van de meest onbekende. Ook voor de andere renners in het peloton, met wie hij nauwelijks samen rijdt. Mollema kent hem zelfs helemaal niet, vertelt hij. 'Nooit van gehoord', zegt Mollema. 'Benieuwd of hij wat kan.'

Geboren in Stad, opgegroeid bij Amsterdam

Schuurhuis zelf gaat niet in op vragen, als RTV Noord contact met hem opneemt. 'Ik ben gevraagd door Athletica Vaticana (de sportbond van Vaticaanstad, -red) om voorlopig geen interviews te doen', meldt hij. Voor de camera van de NOS, aanwezig bij het WK in Australië, doet hij wel in het kort zijn verhaal. 'Ik ben geboren in Groningen, maar opgegroeid dicht bij Amsterdam', vertelt Schuurhuis, de Vaticaanstadjer.
Rien Schuurhuis poseert in Vaticaanstad
Rien Schuurhuis poseert in Vaticaanstad © Athletica Vaticana

Sportbond opgericht door de paus

De sportbond van Vaticaanstad is vier jaar geleden door de paus opgericht, aanvankelijk met alleen een atletiekafdeling. Het doel is broederschap in de sport promoten. 'Op het sportveld, of zoals in het geval van wielrennen op de weg, is iedereen gelijk, zegt de paus. Iedereen heeft hetzelfde doel: het maximale uit zichzelf halen', stelt Schuurhuis bij de NOS.
Paus Franciscus ziet sport als een mogelijkheid om mensen te ontmoeten
Rien Schuurhuis - Wielrenner
Sinds vorig jaar is Vaticaanstad het tweehonderdste land dat lid is van de internationale wielerfederatie UCI en zo kwam WK-deelname in beeld. In het begeleidingsteam van Schuurhuis zit onder anderen een ervaren oud-prof: de Italiaan Valerio Agnoli. Hij reed zeven keer de Giro d'Italia en was jarenlang een van de knechten van Vincenzo Nibali, die in zijn loopbaan de drie grote ronden Giro, Tour en Vuelta won.

Getrouwd met de Australische ambassadeur

Maar hoe komt een geboren Groninger nou namens Vaticaanstad op het WK wielrennen terecht? Dat is dankzij Schuurhuis' vrouw, Chiara Porro. Zij is de Australische ambassadeur in Vaticaanstad. 'En iedereen die betrokken is bij het Vaticaan, of directe familieleden, mag lid worden van Athletica Vaticana', legt Schuurhuis bij de NOS uit.
In een persbericht van Athletica Vaticana spreekt Schuurhuis van 'een enorme eer', dat hij Vaticaanstad mag vertegenwoordigen bij het WK wielrennen. 'Paus Franciscus ziet sport als een mogelijkheid om mensen te ontmoeten. Dat sluit aan bij mijn eigen ervaringen. De taal van sport is universeel', stelt Schuurhuis.

Integreren door wielrennen

Schuurhuis en zijn vrouw wonen samen met hun twee kinderen in Rome. Daarvoor woonden ze onder meer in Australië, Nieuw-Caledonië en India. En overal fietste Schuurhuis. 'Door het wielrennen is het me gelukt om mezelf onder te dompelen in de plekken waar ik woonde en die ik bezocht. Zo heb ik allerlei mensen ontmoet van verschillende culturen en achtergronden. Ik ben er als mens door gegroeid', legt hij uit in het persbericht van de wielerbond.
'Wielrennen heeft me geleerd de beste versie van mezelf te zijn. Wielrennen - en sport in het algemeen - is voor mij dé manier om waar dan ook ter wereld te integreren in de gemeenschap.'

Australië als 'tweede huis'

Voor het wereldkampioenschap is Schuurhuis nu terug in Australië, het land van zijn vrouw. 'Mijn tweede huis', noemt hij het zelf. 'Daar heb ik geleerd hoe sport kan verbinden. Australië kent een geweldige mix van culturen en talen. Sport overstijgt al deze verschillen.'
Rien Schuurhuis en de begeleiders van het Vaticaanse wielerteam
Rien Schuurhuis en de begeleiders van het Vaticaanse wielerteam © Athletica Vaticana
Zoals vrijwel alle Nederlanders, groeide Schuurhuis op met de fiets. 'Zo lang als ik me kan herinneren, is de fiets een onderdeel van mijn leven. Op de fiets naar school, het werk, de winkel, of naar de kerk. Van mijn eerste zakgeld kocht ik een fiets. Ik weet niet meer precies wanneer de liefde voor wielrennen als sport is geboren, maar voor mijn gevoel heeft die altijd al in mijn hart gezeten.'
Bauke Mollema hoopt op 'rol van betekenis'

De wegwedstrijd voor eliterenners op het WK gaat over een afstand van 266,9 kilometer. Start en finish zijn in Wollongong, in de staat New South Wales. De finish is zondagochtend rond 8.50 uur Nederlandse tijd, 16.50 uur plaatselijke tijd.

Bauke Mollema is een van de troeven van de Nederlandse ploeg. Mathieu van der Poel is kopman, Mollema heeft net als Dylan van Baarle een vrije rol. Veel succes brachten de wereldkampioenschappen hem dit jaar nog niet. Op de tijdrit kwam Mollema niet verder dan de 25ste plaats, de mixed relay (gemengde ploegenachtervolging voor mannen en vrouwen, -red) werd een deceptie. Mollema kreeg onderweg materiaalpech en Annemiek van Vleuten viel, waardoor Nederland strandde op de vijfde plaats.

Eerder deze week blikte Mollema bij RTV Noord vooruit op de wegwedstrijd van zondag. 'Het wordt een slopende koers en het klimmetje is lastiger dan ik dacht. Er zitten twee heel steile stukken in. Ik verwacht dat er een groepje van hooguit tien bij elkaar zit na de laatste beklimming. Ik wil erbij zitten en een rol van betekenis spelen, maar ik kan niet precies inschatten hoe goed ik ben, maar wie weet.'

Wedstrijden over de hele wereld

Schuurhuis koerst als wielrenner voornamelijk buiten Europa en slechts sporadisch in Nederland. Zo werd hij vorig jaar in Emmen veertigste bij het nationaal kampioenschap tijdrijden. 2016 was qua uitslagen zijn beste seizoen, met onder meer toptiennoteringen in ritten van etappekoersen in Maleisië en Indonesië.
Dat was een spirituele ervaring, die ik nooit zal vergeten
Rien Schuurhuis - Wielrenner
'Een van mijn meest indrukwekkende ervaringen als wielrenner, was tijdens een wedstrijd op het eiland Flores in Indonesië. Na afloop van de etappes werden we verwelkomd in de kloosters die verspreid over het eiland liggen. Dat was een spirituele ervaring, die ik nooit zal vergeten. Mensen stonden rijen dik langs de kant, het leek wel alsof het hele eiland ons toejuichte. Voor iedereen klonk er gejuich, ongeacht ras, huidskleur, of religie.'

'Meedoen belangrijker dan winnen'

Schuurhuis start zondag op het WK met bescheiden ambities. 'Kijken wat ik kan, hoe lang ik kan aanklampen. Meedoen is belangrijker dan winnen', zegt hij in gesprek met de NOS.