Europese prijzen voor innovatieve onderwijsprojecten gaan allemaal naar Noord-Nederland

Academiegebouw van de RUG
Academiegebouw van de RUG © Wutsje / Wikimedia Commons CC
De Nederlandse winnaars van een European Innovative Teaching Award (EITA) komen allemaal uit Noord-Nederland. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), CKC De Rietzanger in Eelderwolde en het Friesland College vielen in de prijzen.
'Heel gaaf dat het noorden van Nederland voorop loopt in het ontwerpen van innovatief en internationaal onderwijs', reageert Anja Kroesbergen van basisschool De Rietzanger.

De Europeanen van morgen

De prijzen zijn volgens de organisatie bedoeld voor 'de Europeanen van morgen' en 'om innovatieve, interactieve en inclusieve onderwijs- en leerpraktijken van leraren in het zonnetje te zetten'.

Dit zijn de winnende projecten

De RUG kreeg de EITA voor het project Sustain, dat als doel heeft middelbare scholieren en docenten te betrekken bij onderzoek naar duurzame landschappen. 'Met het project willen we leerlingen laten nadenken over hoe we in de toekomst omgaan met het landschap', zegt coördinator Maaike de Heij.
De school in Eelderwolde kreeg de award voor het project Learning for a Sustainable Future. Kroesbergen: Extra bijzonder aan dit project was dat we met het hele team naar Finland zijn geweest. Vanuit het Finse onderwijssysteem hebben we geleerd hoe we milieu kunnen inzetten binnen onze lessen. We hebben heel veel buitenlessen ontwikkeld en zien dat kinderen met meer plezier naar school gaan.'
Het Friesland College, dat mbo-opleidingen aanbiedt in Leeuwarden en Heerenveen, werd bekroond voor het project Claim your Future.

Initiatief van de Europese Commissie

De prijzen zijn een initiatief van de Europese Commissie en worden sinds 2021 uitgereikt. Verspreid over Europa zijn tijdens de tweede editie 98 projecten onderscheiden.