Guns N' Roses-bier-illustrator brengt karikatuurboek uit over zijn muzikale helden

Het nieuwe art boek van Dimitri Jansma
Het nieuwe art boek van Dimitri Jansma © Dimitri Jansma
Dimitri Jansma kwam in het nieuws als ontwerper van een etiket voor het speciale Guns N' Roses-biertje van de Groningse Brouwerij Eggens. Het biertje belandde zelfs in de kleedkamer van de band. Jansma heeft zijn karikaturen van artiesten nu gebundeld in een boek.
Het biertje voor Guns N' Roses viel goed in de smaak: ‘We krijgen al de vraag of we dit voor Rammstein volgend jaar weer gaan doen.’ Jansma ziet dat wel zitten, maar presenteert nu eerst een aantal andere karikaturen van artiesten in zijn boek 'Draw The Line.’
Het Groningse bierblikje met Axl Rose erop
Het Groningse bierblikje met Axl Rose erop © Dimitri Jansma/bewerkt door RTV Noord

De hele dag illustreren

Jansma is illustrator van beroep, maar tekent niet alleen van 9 tot 5. ‘In de avond ga ik met andere projectjes bezig.' Een van die projectjes is karikaturen maken van zijn muzikale helden. Hij heeft er 168 pagina's mee gevuld. ‘Het is eigenlijk een uit de kluiten gewassen hobby.'
Karikatuur van Inge van Calkar
Karikatuur van Inge van Calkar © Dimitri Jansma

Muzikale helden

Jansma tekent de artiesten die hem op dat moment inspireren. Het boek staat daarom niet alleen vol met bekendheden. Er zitten ook obscure artiesten tussen zoals de bassist van de Zweedse Black Metal band Watain.
Zijn karikaturen zijn opvallend respectvol. Tijdens het tekenen van artiesten luistert hij naar hun muziek, zodat hij ‘helemaal in de zone’ komt.
Karikatuur van Normaal
Karikatuur van Normaal © Dimitri Jansma

Meer dan tekeningen

Bij de tekeningen vertelt Jansma persoonlijke anekdotes. Over toen hij voor het eerst een Limp Bizkit nummer hoorde of een videoclip van Prince zag. Over de plaatjes die hij kapot heeft gedraaid en concerten die hij heeft bijgewoond.
Voor de lezer die benieuwd is geworden naar nummers van de artiesten heeft Jansma een Spotify playlist samengesteld. Ook kunnen lezers via een QR code het tekenproces zien op het YouTube kanaal van Jansma.