Nieuwe verhoorweek parlementaire enquête vol hoofdrolspelers versterkingsoperatie

De verhoorruimte
De verhoorruimte © RTV Noord
Na een week pauze vanwege Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen wordt de parlementaire enquête gaswinning maandag hervat. Het wordt een week waarin met name de hoofdrolspelers van de versterkingsoperatie en de schadeafhandeling worden verhoord.
In de vijfde week van de openbare verhoren worden tien getuigen opgeroepen.

Maandag

Gedupeerde Frouke Postma-Doornbos wordt maandag als eerste verhoord. Oud-gedeputeerde Eelco Eikenaar van de provincie Groningen is om 13.00 uur aan de beurt. Topambtenaar Anita Wouters sluit de eerste dag van de nieuwe verhoorweek af. Zij was in de periode 2017-2019 werkzaam voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Wouters hield zich bezig met het aardbevingsbestendig maken van woningen in onze provincie.

Dinsdag

Op dinsdag staat slechts één verhoor op het programma: dat van Harry van der Meijden, baas van het Staatstoezicht op de Mijnen van 2014 tot 2017. Op de benoeming van Van der Meijden was destijds veel kritiek. Hij was eerder directeur bij Shell, het moederbedrijf van de NAM.

Woensdag

Maarten Camps, de allerhoogste ambtenaar bij EZK bijt woensdag het spits af. Hij was zeven jaar lang secretaris-generaal bij het ministerie. Topambtenaren van het ministerie negeerden jarenlang noodsignalen over problemen bij Centrum Veilig Wonen (CVW).
Na Camps wordt Hans Alders, toenmalig Nationaal Coördinator Groningen (NCG), verhoord. Hij waarschuwde het ministerie al in de zomer van 2017 dat het bedrijf afspraken niet nakwam en dat Groningers daar de dupe van waren.
Alders legde zijn functie als NCG in 2018 neer. Zijn geloofwaardigheid richting gedupeerden kwam naar eigen zeggen in het geding. 'Dat gaat me echt te ver', zei Alders een dag na zijn aangekondigde vertrek in Appingedam. Hij kreeg een staande ovatie van gedupeerden tijdens een van de laatste bewonersbijeenkomsten van Alders als NCG.
Hans Alders in zijn tijd als Nationaal Coördinator Groningen
Hans Alders in zijn tijd als Nationaal Coördinator Groningen © Anton Kappers/ANP

Donderdag

Bas Kortmann, die onlangs aangaf te stoppen als bestuursvoorzitter van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), wordt donderdagochtend verhoord over de schadeafhandeling. Kortmann is bijna vijf jaar betrokken geweest bij het IMG en diens voorganger, de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG).
Peter Spijkerman is donderdagmiddag aan de beurt. Spijkerman is sinds 1 augustus gestopt als Nationaal Coördinator Groningen. Hij begon eind 2018 als opvolger van Alders bij de versterkingsorganisatie. In zijn periode kwam de NCG in publieke handen en nam de organisatie de taken over van het Centrum Veilig Wonen. Volgens de NCG heeft Spijkerman ervoor gezorgd dat de bouwcapaciteit is opgeschroefd en de versterkingsoperatie is versneld. Het Staatstoezicht op de Mijnen is kritisch op de snelheid van de versterking en denkt dat het doel onmogelijk kan worden behaald, tenzij het tempo fors omhoog gaat.
Peter Spijkerman - Voormalig Nationaal Coördinator Groningen
Peter Spijkerman - Voormalig Nationaal Coördinator Groningen © Sven Jach/RTV Noord

Vrijdag

De vijfde week wordt afgesloten met de verhoren van topambtenaar Chris Kuijpers en toenmalig minister van Binnenlandse Zaken (BZ), Kajsa Ollongren. Ook wordt zij verhoord in de rol van topambtenaar bij het ministerie van Algemene Zaken (2011-2014).
De versterkingsoperatie was van 2019 tot 2021 belegd bij het ministerie van BZ. De reden van de verhuizing van Economische Zaken naar Binnenlandse Zaken was omdat woningbouw onder BZ viel. Na twee jaar ging de versterkingsoperatie toch weer terug naar EZ, omdat dat het ministerie werd van Hans Vijlbrief, de staatssecretaris voor Mijnbouw, die sinds het laatste kabinet verantwoordelijk is voor alles rondom de aardbevingen.