Windmolens krijgen een zwarte wiek om vogels te redden: 'Dan zien ze het en letten ze er op'

Op de voorgrond een windmolen met een zwarte wiek
Op de voorgrond een windmolen met een zwarte wiek © Marten Nauta/RTV Noord
In Noorwegen is het al met succes uitgeprobeerd, nu gaat ook de provincie Groningen testen of het zwart verven van een windmolenwiek helpt voorkomen dat vogels zich te pletter vliegen tegen het gevaarte. In Windpark Eemshaven krijgen zeven windmolens zo'n zwarte wiek.
'Vogels hebben een ander brein dan mensen, zij zien die ronddraaiende wieken als een soort vage vlek', vertelt Allix Brenninkmeijer, waddenecoloog van de provincie.
'Die vlek zetten ze in hun hersenen uit, waardoor ze er niet meer op letten. Dan worden ze geraakt. Als je een van de drie wieken een ander kleurtje geeft, wordt het vlekpatroon onderbroken en dan zien ze het opeens wel en letten ze er wel op.'

Tot zeventig procent minder dode vogels

Brenninkmeijer hoopt dat het werkt. 'Als het goed is wel, dat proberen we hier uit te vinden. Uit Noors onderzoek is gebleken dat het daar heeft geleid tot een afname van het aantal slachtoffers met zeventig procent.'
'We willen eerst kijken of het hier ook goed werkt, mede op advies van de Noorse onderzoekers. Daar zijn maar weinig vogels en maar een paar soorten. In de Eemshaven hebben we veel meer vogelsoorten, dit is een heel belangrijk trekpunt.'
De schilders op hoogte aan het werk
De schilders op hoogte aan het werk © Marten Nauta/RTV Noord
Exacte aantallen kan Brenninkmeijer niet geven, maar volgens hem vallen jaarlijks per windmolen in Nederland ongeveer twintig dodelijke slachtoffers onder de vogels. 'Maar er zijn ook twee molens aan de rand van het Wad die alleen al meer dan honderd slachtoffers maken per molen per jaar', zei hij over die cijfers al eerder tegen RTV Noord.

Vossen en buizerds eten een deel op

Wekelijks kijken onderzoekers onder de molens. 'Je vindt ook niet alles, een deel wordt opgegeten door de vossen en de buizerds. Een deel valt in de sloot en vind je niet terug, dat moet je allemaal corrigeren', legt Brenninkmeijer uit.

Veertien kilo zwarte verf

Vrijdag gingen de schilders de lucht in om een wiek van windmolen 33 zwart te verven. Op een wiek gaat ongeveer veertien kilo zwarte verf. Per molen zijn ze drie dagen bezig.
Bekijk hier hoe het verven in zijn werk gaat:
Zwarte windmolenwiek in strijd tegen vogelsterfte