Raad van State: nieuwe supermarkt in Eelderwolde mag er komen

Een impressie van hoe de supermarkt bij Ter Borch eruit kan zien
Een impressie van hoe de supermarkt bij Ter Borch eruit kan zien © VOF Ter Borch, via RTV Drenthe
De Raad van State geeft groen licht voor de bouw van een nieuwe supermarkt in de wijk Ter Borch in Eelderwolde.
Twee bezwaarmakers vroegen anderhalve week geleden in een spoedzitting om de bouw tegen te houden. Zij deden een beroep op de stikstofmaatregelen, in de hoop dat die een streep door de komst van het winkelpand zetten. De hoogste bestuursrechter gaat daar dus niet in mee.

Zaak splijt dorp in tweeën

De komst van de supermarkt verdeelt het dorp Eelderwolde. Sinds 2018 wordt gediscussieerd over het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning van de gemeente Tynaarlo voor de nieuwe supermarkt.
Op dit stuk grond moet de supermarkt komen
Op dit stuk grond moet de supermarkt komen © Jasmijn Wijnbergen/RTV Drenthe
Sommige bewoners zien graag een winkel komen met een oppervlakte van drieduizend vierkante meter, terwijl anderen vrezen voor meer autoverkeer en meer verkeersongelukken.

De Onlanden

De tegenstanders richtten zich in de afgelopen procedure onder andere op het beschermde natuurgebied De Onlanden. De nieuwe supermarkt staat volgens hen te dicht op De Onlanden. Het autoverkeer van en naar de firma zou leiden tot meer stikstofuitstoot.

Bouwplan mag wellicht afwijken

De Raad van State constateert dat het kabinet de mogelijkheid open laat om van de nieuwe stikstofplannen af te wijken. Het bouwplan voor de supermarkt hoeft daarom niet in strijd te zijn met het kabinetsbeleid.
Een andere spoedzaak bij de Raad van State om de bouw tegen te houden, ging deze zomer al verloren. Hiernaast loopt nog een bodemprocedure, een definitieve uitspraak volgt nog.