Kunstwerf Ebbingekwartier officieel geopend: 'Ook de stad vindt het belangrijk dat we hier zitten'

De Kunstwerf is officieel geopend
De Kunstwerf is officieel geopend © Marten Nauta/RTV Noord
Het had even (zo'n drie jaar) wat voeten in aarde, maar vrijdag was het dan eindelijk zover en werd Kunstwerf Groningen aan de Bloemsingel in het Ebbingekwartier in Stad officieel geopend. 'Eindelijk een droge plek, die zichtbaar en vindbaar is.'
In de Kunstwerf kunnen diverse culturele instellingen hun ei kwijt: voor Club Guy & Roni, Noord Nederlands Toneel, NITE, De Steeg, De Noordelingen, Het Houten Huis, Jonge Harten, Noordpool Orkest en Gebied-B zijn er repetitieplaatsen en plekken waar op welke manier dan ook aan kunst kan worden gedaan.
'Heel belangrijk', vindt David van Griethuysen, algemeen leider van het Houten Huis. 'We hebben nu een plek in de stad waar kunst gemaakt mag worden, waar het rustig is en waar het droog is.'
De Kunstwerf is geopend: 'Eindelijk een droge plek'

Lekkende loods op industrieterrein

Dat laatste is geen overbodige opmerking, zegt Van Griethuysen. 'De situatie hiervoor was namelijk best ernstig. De meeste gezelschappen hadden helemaal geen eigen plek om te repeteren, of een loods, die lekte, ver weg op een industrieterrein.'
Dat is nu niet meer het geval. Kunstwerf zit in hartje Stad, vlakbij DOT. 'We zijn nu zichtbaar en vindbaar. Heel belangrijk. Dit getuigt ook van het feit dat de stad het óók belangrijk vindt dat wij hier zitten.'
Voordien repeteerden we veelal in anti-kraak, waar het rook naar wiet en waar het koud was
Karin Noeken - Artistiek leider bij De Steeg
Karin Noeken, artistiek leider bij De Steeg, beaamt dat. 'Kunstwerf is belangrijk voor ons, omdat wij ons werk nu goed kunnen doen, maar het is óók belangrijk voor de stad, omdat iedereen nu kan zien hoe cultureel Groningen wel niet is.' En dat is heel cultureel. 'Hier gaan straks hele mooie dingen vandaan komen', belooft ze.
Nog één blik naar het verleden dan. Noeken: 'Voordien repeteerden we op hele goedkope plekken, veelal anti-kraak, waar het rook naar wiet en waar het koud was, en waar het podium al omhoog kwam als je dat nog niet echt wilde.'
Zo moet de kunstwerf eruit gaan zien
Zo moet de kunstwerf eruit gaan zien © Ard de Vries Architecten en Studio Donna

Geduld betrachten

Cultuurminnend Groningen moest daarbij wel het nodige geduld betrachten. Want door onder meer problemen met de vergunningen en leveringsproblemen, werd de bouw telkens weer uitgesteld.
Van Griethuysen: 'We hebben lang geduld gehad, maar we zijn optimistisch gebleven. Dat gold voor zowel de gemeente, de architect als wij. We hebben met z'n drieën het proces gevoerd. Als het weer eens dreigde niet te lukken en we terug naar de tekentafel moesten, hebben we het vertrouwen behouden.'
Mensen kunnen hier straks ook naartoe komen om het proces van theater maken te bekijken
David van Griethuysen - algemeen leider van het Houten Huis
Het resultaat is een plek die creatieve processen stimuleert, zegt stagiaire Anke Jellema. 'Doordat er meerdere gezelschappen bij elkaar zitten, geeft dat een zekere empowerment. Het zijn allemaal mensen met dezelfde passie bij elkaar.' Van Griethuysen: 'Klopt. Want creativiteit versterkt elkaar.'

Gasloos en energieneutraal

Het gasloze en energieneutrale gebouw is ontworpen door de architecten Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke. Hun ontwerp werd bijna drie jaar geleden gekozen uit 107 inzendingen.
Van Griethuysen: 'Weet je wat het leuke is? Mensen kunnen hier nu ook naartoe komen om de achterkant van het theater te zien. Het proces van theater maken is namelijk ook heel interessant en indrukwekkend.'