Nedmag komt met loonbod, bonden schorten acties op

Nedmag in Veendam
Nedmag in Veendam © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
De door de vakbonden aangekondigde acties bij Nedmag zijn voorlopig van de baan. Het Veendammer zoutwinningsbedrijf kwam vrijdag met een loonbod.
'Het actiecomité heeft daarop besloten de acties op te schorten', zegt Lex Makkinje van vakbond FNV.
Het bod behelst een cao met een looptijd van een jaar, met daarin een loonsverhoging van 3,25 procent. Makkinje: 'Daarnaast wordt het 'loongebouw' verhoogd. Dat houdt in dat de verhoging in totaal tussen de 6,5 en 7 procent zal bedragen ten opzichte van april 2022. Het actiecomité gaat dit dinsdag voorleggen aan de leden.'

Geen gehoor aan ultimatum

De vakbonden hadden Nedmag een ultimatum gesteld dat afgelopen woensdag om middernacht afliep. Daaraan gaf Nedmag geen gehoor, waarop de bonden acties aankondigden. ‘We beginnen met een poortactie en een werkonderbreking. Uiteindelijk zal er worden gestaakt', aldus Makkinje op donderdag.

'Gewoon onvoldoende'

De Nedmag-werknemers zijn boos omdat ze menen dat zij voor de inflatie moeten betalen. Nedmag had z'n werknemers in eerste instantie een tweejarige cao aangeboden, met een loonstijging van 3,25 procent voor beide jaren en zeshonderd euro eenmalig.
'Dat is gewoon onvoldoende', zegt Makkinje, die de stakingsbereidheid onder het Nedmag-personeel 'groot' noemt. Nedmag heeft 150 werknemers.