Zwembad en sporthal ‘zijn van levensbelang’ voor leefbaarheid Finsterwolde

Zwembad de Hardenberg in Finsterwolde
Zwembad de Hardenberg in Finsterwolde © Marco Grimmon/RTV Noord
Het duikteam van de brandweer oefent in het zwembad, in de sporthal spelen fanatiekelingen tafeltennis, volleybal en judo en in het café hangt een gezellige sfeer. Het is een drukte van belang deze vrijdagavond bij sportcomplex De Hardenberg in Finsterwolde.
Maar voor hoe lang? De gemeente wil de faciliteiten sluiten, om op die manier jaarlijks 500.000 euro te besparen. De sporters willen er niks van weten. Volgens hen is De Hardenberg van levensbelang voor de leefbaarheid van het dorp.

Donkere wolk

Vrijdagavond zetten fanatiekelingen in Finsterwolde nog één keer alles op alles. Hun doel: raadsleden ervan overtuigen om de bezuiniging op hun complex van tafel te vegen.
Het sportcomplex is volgens hen namelijk het kloppende hart van het dorp. Gertjan Takens sport al 22 jaar bij de tafeltennisvereniging en woont in Finsterwolde. ‘Er hangt een donkere wolk boven ons’, verzucht hij. ‘Ik moet er niet aan denken dat wij hier weg moeten. Zelfs als ik op bed lig, denk ik eraan. Het zit mij gewoon niet lekker dit hele gebeuren.’
Gertjan Takens moet er niet aan denken dat het complex op slot gaat
Gertjan Takens moet er niet aan denken dat het complex op slot gaat © Marco Grimmon/RTV Noord
Gea Engberts herkent zich in die woorden. Zij is trainer, begeleidt mensen met een beperking én is penningmeester in het bestuur van Zwemvereniging De Hardenberg. ‘Finsterwolde kan niet zonder deze voorzieningen! Als dit wegvalt, hebben wij niks meer.’

500.000 euro

De zorgen zijn terecht. In 2019 besluit een meerderheid van de gemeenteraad om per 1 januari 2023 500.000 euro te bezuinigen op sport. Waarop precies, wordt niet duidelijk. Tot een geheime raadsvergadering, een paar maanden geleden. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om De Hardenberg te sluiten; zowel het zwembad als de sporthal. Dan zou in één klap het bezuinigingsplan behaald zijn.
Er is geen postkantoor meer, geen bank... Als dit er straks ook niet meer is, zitten wij op nul
Gertjan Takens
Takens: ‘Er is geen postkantoor meer, geen bank en er is al veel meer weggestreept. Als dit er straks ook niet meer is, zitten wij op nul.’ Hij en zijn compagnons hebben daarom raadsleden uitgenodigd voor een rondleiding in het complex. Alles met als doel de raadsleden te overtuigen van het belang van De Hardenberg.
Gertjan Takens spreekt de raadsleden toe
Gertjan Takens spreekt de raadsleden toe © Marco Grimmon/RTV Noord

'Alles draait om Winschoten'

De gemeente Oldambt telt twee overdekte zwembaden: de Watertoren in Winschoten en De Hardenberg in Finsterwolde. Als het aan het college ligt, blijft De Watertoren behouden en moet De Hardenberg dus dicht.
Een van de redenaties: in het zwembad in Winschoten komen jaarlijks 60.000 mensen zwemmen, in Finsterwolde ongeveer de helft. De zwemmers in Finsterwolde passen volgens de gemeente dus makkelijker in Winschoten, dan andersom.
Engberts heeft er geen boodschap aan: ‘Winschoten is het centrum van Oldambt, hè. Dat gevoel heb ik echt heel erg. Alles wordt hier maar weggehaald en moet die kant op. Maar dit plan mag niet doorgaan! Alles moet open blijven. De gemeente betaalt maar. Ik heb begrepen dat er nog twintig miljoen euro in de algemene reserve zit. Dan halen ze het geld daar maar uit.’
Gea Engberts wil dat De Hardenberg open blijft
Gea Engberts wil dat De Hardenberg open blijft © Marco Grimmon/RTV Noord

Spanning voor woensdag

Mocht er niks geks gebeuren, dan hakken de raadsleden in Oldambt komende woensdag een knoop door. De keuzes: het zwembad per 1 januari 2023 sluiten, het besluit van tafel vegen of het besluit uitstellen.
Die laatste twee opties hebben wel consequenties. Belandt het plan in de prullenbak, dan moet via een andere weg 500.000 euro gevonden worden. Ook het besluit uitstellen kost geld. Hoeveel dat kost, is afhankelijk van het aantal weken of maanden dat daarmee gemoeid gaat.