Winsumer verdachte van vuurwerkbom gaat vrijuit wegens vormfout van justitie

© FPS / Jos Schuurman
Een 22-jarige man uit Winsum die een vuurwerkbom tot ontploffing liet brengen in Stad, is afgelopen vrijdag vrijgesproken vanwege een vormfout. De verdachte kreeg geen advocaat toegewezen van justitie, terwijl dat wel had gemoeten. Daardoor wordt zijn afgelegde verklaring niet als bewijs meegenomen.
Dat meldt Dagblad van het Noorden. De man was aangeklaagd voor het afsteken van een vuurwerkbom die in mei 2019 afging bij een woning in de Wibenaheerd in Stad. Eerder gaf de verdachte zelf aan dat het om een wraakactie ging. Het OM eiste daarom een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar tegen de Winsumer.

Vormfout

Vrijdag bleek dat een fout in het strafproces was gemaakt. Na zijn arrestatie ontving de verdachte een brochure van de politie over zijn rechten. Omdat de man verdacht werd van ernstige feiten, had de Winsumer daarnaast echter nadrukkelijk op zijn rechten gewezen moeten worden. Na het zien van de brochure zag de verdachte af van zijn recht op bijstand door een advocaat. Vervolgens legde hij een bekennende verklaring af.

Rechten geschonden

De rechtbank spreekt van een 'onherstelbaar vormverzuim' omdat de rechten van de jongen uit Winsum geschonden zijn. Daarom mag zijn bekentenis niet als bewijs worden meegenomen.
Op de zitting twee weken geleden hield de verdachte, op advies van zijn advocaat, zich stil. Daardoor was het overgebleven bewijs tegen de man volgens de rechter te dun om tot een veroordeling te komen. Er bleef niets anders over dan wat wilde geruchten over de vuurwerkbom in het strafdossier. Daarmee kan de rechtbank niet anders dan de Winsumer vrijuit laten gaan.

Taakstraf

Toch gaat de verdachte niet helemaal vrijuit. De Winsumer stond ook terecht voor een aantal andere misdrijven, waaronder mishandeling, vernieling en fietsendiefstal in zijn woonplaats. Daarvoor krijgt de Winsumer één dag celstraf (vanwege het taakstrafverbod) en een werkstraf van 180 uur taakstraf, waarvan 60 uur voorwaardelijk.