Negen brandweerteams strijden in Bedum om nationale titel

Expeditie Grunnen was vandaag bij de 112-wedstrijden in Bedum
Expeditie Grunnen was vandaag bij de 112-wedstrijden in Bedum © Marjolein Koning/RTV Noord
In Bedum werd zaterdag de finale van de landelijke 112-brandweerwedstrijden gehouden. Alles werd dan ook uit de kast getrokken om de opdrachten zo verrassend mogelijk te maken voor de negen brandweer teams die meededen. De teams kwamen van heinde en ver: van Beilen tot Linschoten en van Waalwijk tot Aalsmeer.
Dit jaar bestaat de personeelsvereniging van de brandweer in Bedum 70 jaar. Al jaren wordt naar dit jubileum uitgekeken: zo'n mijlpaal moet natuurlijk groots gevierd worden. Daarom is de vereniging al in 2017 begonnen met lobbyen om dit jaar de grote finale in Bedum te mogen organiseren. Het is namelijk vrij uniek dat de finale van deze wedstrijd in Groningen wordt gehouden. Vóór zaterdag was dat slechts één keer eerder gebeurd.

112-wedstrijd?

112-wedstrijden zijn een test voor hulpverleners om te kijken hoe zij met allerlei 112-situaties omgaan. Deze situaties kunnen bestaan uit letterlijk alles dat er maar mis kan gaan. De voorrondes van de brandweer zijn afgelopen jaar geweest en de negen beste ploegen van Nederland streden vandaag om de landelijke titel.

Botsing met een tankwagen

Midden in het centrum van Bedum is een scenario uitgebeeld met auto’s, tankwagens, acteurs, nepbloed en nog veel meer toeters en bellen. Het verhaal van vandaag is als volgt: in het stadhuis is een stel aan het trouwen, hun oom Harry rijdt de bruidsauto voor, maar op dat moment komt hij in botsing met een tankwagen. De auto van oom Harry zit bekneld onder de tankwagen die daardoor gevaarlijk zoutzuur is gaan lekken. Vlak achter oom Harry reed een dame die zo schrok van het voorval, dat zij met haar auto in de berm reed. Naast een boom komt de auto tot stilstand, bungelend over het water. Bij dat water zat Fred te vissen, die is door de auto in het water gelanceerd en moet daaruit gered worden.

Team Linschoten

Nu is het aan de negen brandweerteams de taak om deze situatie zo snel mogelijk en zo goed mogelijk op te lossen… een flinke opgave! Zij hebben namelijk van te voren geen flauw idee wat hun te wachten staat. We nemen een kijkje bij de actie van het team uit Linschoten, dat al twee keer landelijk kampioen zijn geworden. Een gedegen concurrent voor de rest dus.

Oom Harry

Terwijl het team druk bezig is met het behandelen van slachtoffers, het zoutzuur van de tankwagen, Fred uit het water halen en een poging om oom Harry te bevrijden uit de beknelde trouwauto, is de trouwerij afgelopen en wordt de rode loper uitgerold. De deuren slaan open en de stoet feestelijke mensen lopen het gemeentehuis uit. Dit resulteert direct in hysterie want de bruid ziet haar lieve oompie Harry buiten bewustzijn in een beknelde auto. Dat had het brandweerteam uit Linschoten even niet zien aankomen, maar zij reageerden adequaat op de situatie: puntje erbij.

Wie wint?

Na ruim twintig minuten hadden ze de situatie onder controle en was de casus afgerond. Bevelvoerder Leon Bos was tevreden over zijn team. Vooral de gespeelde situatie vond hij fantastisch: ‘Erg goed bedacht!’
Of er een derde landstitel in zit moet nog blijken. Eerst is het de beurt aan Asperen, daarna Katwijk, Waalwijk en Brabant Zuid-Oost. Oftewel: voor de brandweerlieden van Bedum nog heel vaak op- en afbouwen en voor het getrouwde stel nog heel vaak dramatisch uit de kerk komen.
Expeditie Grunnen bekijk je hieronder (na 18:00 uur) of via uitzending gemist.
Expeditie Grunnen: 112-spektakel en brandweerwedstrijden in Bedum
Stuur ons een berichtje via de Facebookpagina van Expeditie Grunnen en wie weet staan we bij jou voor de deur!